Beruházás

2022.01.28. 09:15

Új depó épül a régi helyén

Lebontják az 1983-ban felépült nagyváradi villamosremízt, és a helyén újat építenek, döntött csütörtöki ülésén a helyi tanács.

Pap István

 

A helyi tanács csütörtöki ülésén jóváhagyta a villamosremíz korszerűsítésére vonatkozó határozatot. Az indoklás szerint a jelenlegi depó már nem felel meg a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által beszerzett, modern szerelvények üzemeltetéséhez szükséges műszaki előírásoknak. A beruházás megvalósítására a Szektoriális Operatív Programól akar pénzt szerezni az önkormányzat. A beruházás összértéke 125,5 millió lej, azaz körülbelül 25 millió euró.

„A tervezési és kivitelezési eljárás a következő időszakban kezdődik, és a finanszírozási szerződés aláírására befejezzük ezt. Az új járműtelep megfelel majd a nagy teljesítményű villamosok javítására és karbantartására vonatkozó jelenlegi szabványoknak. A tevékenység irányítására szoftvereket és alkalmazásokat használnak majd, amelyekkel sokkal gyorsabban megszüntethetők lesznek a feltárt hiányosságok” – mondta a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester.

Az elképzelések szerint lebontják a jelenlegi depót, és a helyén egy új, kétszintes remíz épül, a földszinten lesz maga a szerelőcsarnok, az emeleten pedig egyéb feladatokat fognak ellátni, például a forgóvázak karbantartását, de ugyancsak az emeleten lesznek a mosdók is. Az új épület mintegy 5500 négyzetméteren terül majd el, és úgy tervezik, hogy egyszerre tíz villamos elférjen benne. Ugyancsak ennek a projektnek a keretében egy védőtetőt is felszerelnek, ez alatt állnak majd a villamosok. A védőtetővel fedett terület körülbelül ötezer négyzetméter lesz. A beruházás keretében egy háromszintes irodaépület, továbbá egy raktárépület is elkészül. A korszerűsítés során kicserélik a remízben lévő síneket és automatizálják a váltókat is. 

A beruházás megvalósítási időszaka 36 hónap, az első hat hónapban készül el a műszaki terv, a következő fél évben lebonyolítják a közbeszerzési eljárást és huszonnégy hónap alatt kell majd elvégezni a kivitelezést. Florin Birta megjegyezte, hogy már készül az Atelierelor utca másik oldalán lévő buszállomás és az OTL székhelyének az elköltöztetésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány. A tervek szerint a buszállomás a II. számú ipari parkba költözik majd, az állomás jelenlegi helyét pedig ingatlanfejlesztőknek fogják eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában