Tiltakozás

2022.01.19. 07:13

Sztrájkolnak is, meg nem is a magyar tanintézmények

Mint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, szerdán, azaz ma 11–13 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak a tanintézményekben a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség tagjai.

Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István 

 

A szakszervezetek tiltakozását többek között az váltotta ki, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni a képviselőikkel a 2017-es közalkalmazotti bértörvényben rögzített fizetésemelésről, és az oktatás finanszírozása továbbra sem éri el a GDP 6 százalékát. A tanügyi dolgozók amiatt is elégedetlenek, hogy továbbra sem kapják meg a munkakörülményeiknek megfelelő bérpótlékokat, a kisegítő személyzet túlóráit pedig nem fizetik ki. A sztrájk, legalábbis Bihar megyében, minden tanintézményben egyformán zajlik le ma 11–13 óra között: minden oktató, akinek az említett időintervallumban órája van, bemegy az osztályba és felügyeli az osztályközösséget, a különbség annyi, hogy akik nem sztrájkolnak, azok leadják a leckét, akik pedig sztrájkolnak, lecke helyett csak ügyelnek a rendre, a diákok szabad foglalkozást kapnak. Vagyis minden diáknak és tanárnak be kell mennie az iskolába, és nem szabad felügyelet nélkül hagyni a sztrájk ideje alatt sem a gyerekeket, függetlenül attól, hogy az adott tanintézményben hány tanár csatlakozik a tiltakozáshoz. 

 

Körkép 

 

A Bihar megyei magyar tannyelvű iskolák felemás képet mutatnak a sztrájk tekintetében. Vannak tanintézmények, ahol senki, vagy szinte senki nem sztrájkol, van olyan is, ahol mindenki, vagy szinte mindenki részt vesz a tiltakozó megmozdulásban, a magyar tanintézmények zömében pedig a tanárok egy része sztrájkol, a másik része nem. Tăut Eliza, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta: a tanárok többsége jelezte, hogy tanítani akarnak, annak ellenére, hogy egyetértenek a sztrájk célkitűzésével, de nem akarják, hogy elmaradás legyen. „A kötelességtudat erősebb annál, mint az, hogy mivel jár a tanári besorolás vagy a tanári fizetések emelésének a nem teljesítése” – mondta, majd hozzátette: „A gyerekek mindenképp jönnek iskolába, mert ha nem is lesz óra, felügyelet alatt lesznek, és szabályozott lesz a tevékenység, nem marad a gyermekcsoport felügyelet nélkül akkor sem, ha a sztrájkot választja az adott tanár. És ha a sztrájkot választó tanárnak ebben az időpontban nincs órája, akkor bent kell üljön a tanáriban.” Az igazgatótól megtudtuk, hogy a tanintézményben 34 felsős tanár és 34 tanító van, akik közül többen a járvány miatt nem tudnak bemenni az iskolába, őket is helyettesíteni kell. Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatója szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy keddi déli órákig senki nem jelezte az iskolában a sztrájkban való részvételi szándékát. Ebből kifolyólag az Adyban minden bizonnyal semmilyen formában nem lesz ma, szerdán munkabeszüntetés. Az igazgató hozzátette, hogy a mostani helyzetben sokkal inkább mással vannak az iskolában elfoglalva. „Őszintén szólva nem tudom, mennyire foglalkoztak ezzel a kollégák, mert jelen pillanatban nagyon sok határidős dolog van, ami nem tűr halasztást, és jelenleg arra fókuszálunk, hogy biztosítsuk az iskolában a körülményeket, az órákat tudjuk megtartani, helyettesíteni tudjunk” – fejtette ki Vad Márta. A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és a Szent László Teológiai Líceum esetében kedd délutánig nem sikerült megtudnunk, hogy hány tanár csatlakozik a tiltakozáshoz.

Az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskolában mindenki sztrájkolni fog, legalábbis a keddi napig senki nem jelezte azt, hogy ne venne részt a tiltakozó megmozdulásban, mondta lapunknak Varga Róbert igazgató. A szintén érmihályfalvi Mezőgazdasági Líceumban ötvenkilenc tanárból harmincnégyen jelezték, hogy csatlakoznak a tiltakozáshoz, tudatta Zeffer Tímea igazgató. A székelyhídi Petőfi Sándor Líceumban kevés tanár fog sztrájkolni, tudtuk meg Barta Imre igazgatótól, aki csakúgy, mint Zeffer Tímea, jelezte, hogy a most elmaradt órákat a tanároknak egy későbbi időpontban pótolniuk kell. A margittai Horváth János Elméleti Líceumban is vannak sztrájkoló tanárok, de hogy pontosan mennyien, azt kedd délutánig nem sikerült megtudnunk a tanintézmény szakszervezeti vezetőjétől. Tornai Melinda, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum igazgatója kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a tanintézményben több tanár is aláírta a sztrájkon való részvételi felhívást, ezzel mintegy jelezve, hogy egyetértenek annak célkitűzéseivel, de az aláírók közül többen valójában nem fognak sztrájkolni, hanem haladnak tovább a tananyaggal. „A sztrájk amúgy is abból áll, hogy nem adják le a leckét, hanem felügyelik az osztályokat, de aktivitás nélkül felügyelni egy osztályt sokkal nehezebb, mint aktivitással, szóval a sztrájkoló tanárok helyzete sokkal nehezebb lesz, mint azoké, akik nem csatlakoznak a tiltakozáshoz” – magyarázta az igazgató.

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes portálunknak kifejtette, hogy a sztrájkoló pedagógusoknak levágják ezt a két órát a fizetéséből, viszont azokat, akik a meghirdetett sztrájk ideje alatt megtartják óráikat, nem érinti ez az előírás. „Ha például egy iskola tanári gárdájának kilencven százaléka sztrájkol, a fennmaradó tíz százalék viszont megtartja az óráit, az iskola köteles ennek a tíz százaléknak kifizetni az órákat” – szögezte le a főtanfelügyelő-helyettes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában