Kultúra

2022.01.14. 19:07

Rendezvények a román kultúra napján Nagyváradon

Forrás: Alexandru Nițescu

Forras: Alexandru Nițescu

A Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány különböző rendezvényekkel ünnepli meg a román kultúra napját, amelyet 2010 óta Mihai Eminescu születésnapján, január 15-én tartanak. A városháza tornyában ez alkalomból 11–13 óra között egy kiállításra várják az érdeklődőket, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által szervezendő tárlat a Nagyvárad – téli éjszaka címet viseli és Tóth István fotóművész alkotásaiból áll. A kiállításmegnyitón fényképezőgépekből álló gyűjteményt is megtekinthet a közönség, a kollekciót Adrian Dușe orvos családja ajánlotta fel az eseményre. A kiállítás február 27-ig marad a toronyban.

Az Aachvas Rein ortodox zsinagógában (zsidóságtörténeti múzeum) 14–16 óra között Mircea Pașca történész, a megyei kulturális igazgatóság tanácsosának köteteiből álló kiállítást nyitják meg. A kiállítás február 27-ig látogatható. A neológ zsinagógában az épület falfestményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, 14–16 óra között Ioana Klein, a 2014–2015 között zajló felújítási munkálatok koordinátora ismerteti a zsinagóga falfestményeit. A bemutatott tárgyak február 27-ig tekinthetők meg.
A Darvas-La Roche házban 15–17 óra között eddig ismeretlen, századeleji zeneműveket fognak bemutatni. Zongorán játszik Camelia Andone (Nagyváradi Filharmónia). A kiállítás január 15–16 között látogatható. A szabadkőművesség múzeumában 15–17 óra között az épület sajátosságairól tart bemutatót Alexandru Mircea Vlad.
A belépés minden esetben az aktuális járványvédelmi szabályok betartásával lehetséges, a kiállítótermekben egyszerre 20 személy tartózkodhat. Belépőjegy felnőttek számára 10 lej, gyerekeknek és tíz fősnél nagyobb csoportok esetében 5 lej. A létesítmények 10–18 óra között tartanak nyitva. Az idei rendezvény szervezésében partnerek voltak: Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság, Mircea Pașca történész, Nagyváradi Filharmónia, Euro Foto Art Egyesület, Ioana Klein, SC Novartis SRL, Ţara Celor Trei Crişuri Egyesület.

Ezek is érdekelhetik