Megbeszélés

2022.01.21. 10:00

Népszámlálási munkacsoport alakult

Megtartotta első, fizikai jelenléttel lezajló megbeszélését kedden este a Bihar megyei RMDSZ által életre hívott népszámlálási munkacsoport, melynek feladata, hogy magyar szempontból is sikeres legyen a Romániában ez év március 14. és július 17. között megszervezendő összeírás.

Ciucur Losonczi Antonius

A munkacsoportban helyet kaptak a Bihar megyei magyar társadalom legfontosabb szegmenseinek – a történelmi egyházaknak, a pedagógusoknak, a civileknek, az ifjúságnak és más közéleti szereplőknek – a képviselői. Botházy Nándor RMDSZ-es alprefektus, aki egyben a megyei munkabizottság koordinátora is, ismertette a népszámlálás törvényi hátterét, azon jogokat és kötelezettségeket, amelyeket a cenzus során be kell tartani, illetve azokat a kisebbségvédelmi szempontból specifikus előjogokat, anyanyelvhasználati lehetőségeket, amelyeket a normatívák tárgyalása során sikerült kiharcolni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy március 14. és május 15. között a népszámlálás rendszere lehetőséget ad az online önkitöltésre, melyet bárki személyesen a saját, internethez kötött, számítástechnikai eszközén vagy az önkormányzatok szintjén létrehozott összeíró pontokban tud elvégezni. Azt is elmondta, hogy az ebben a periódusban összeírt személyeknek mindenképpen lehetőségük lesz arra, hogy magyar nyelvű kérdőívet töltsenek ki, így mindenkit erre kell buzdítani.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy a népszámlálásnak óriási tétje van a magyarság számára, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hány magyar él Romániában, Bihar megyében és Nagyváradon. A 2022-ben rögzített abszolút számok alapján fognak ugyanis megmaradni vagy eltűnni azon kisebbségi és nyelvhasználati jogok, melyeket a közigazgatási kódex a húsz százalékos etnikai küszöbhöz köt, vagy azok az oktatási, kulturális, egyházi vonatkozású jogok, melyek a végleges kimutatásokban szereplő lélekszámhoz kötöttek. Ugyancsak a felmérés végeredménye alapján kerülnek kidolgozásra a területfejlesztéssel, családdal, egészségüggyel és a szociális helyzettel kapcsolatos szakpolitikák. „A népszámlálás sikerességén múlik a következő tíz évben a magyarság jövője”, fogalmazott Botházy Nándor. „A Bihar megyei népszámlálásért felelős munkacsoport, lévén, hogy a népszámlálásra nem politikai, hanem nemzeti ügyként kell tekinteni, várja minden olyan természetes vagy jogi személyek jelentkezését, csatlakozását, aki önkéntesi alapon, bármilyen formában támogatni tudja a munkát, és fontos számára a felmérés sikeressége”, tette hozzá az alprefektus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában