Kötetbemutató

2022.01.19. 15:00

Élő kultúránk gyöngyszemei: beszélgetés kortárs költőkkel

Nagyváradi születésű kortárs költők mutatták be legújabb köteteiket hétfő este a Körös-parti városban a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében. A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében Ozsváth Zsuzsa költő és Mărcuțiu-Rácz Dóra író, költő eddigi irodalmi pályafutásával ismerkedhetett meg a közönség.

Fotó: János Piroska

János Piroska

 

Az RMDSZ Bihar megyei nőszervezete által megrendezett eseményen a megjelenteket Székely Hajnal, a nőszervezet váradi elnöke köszöntötte, aki Biró Rozália parlamenti képviselőnek, az RMDSZ Nőszervezet országos elnökének adta át a szót. Utóbbi kiemelte: a jelenlegi alkalom révén kortárs alkotóink megismerését szerették volna előtérbe helyezni. 

A meghívott költőket Bozsódi-Nagy Orsolya kérdezte a kezdetekről, publikálásról, a költői lét megítéléséről. Mărcuțiu-Rácz Dóra magyar-angol szakot végzett Kolozsváron, első publikációja a Látóban 18 éves korában jelent meg, jelenleg a Helikon irodalmi folyóirat szerkesztője. Legújabb kötete Már minden nő hazament címmel 2020-ban látott napvilágot. A költő-írói pályán való elindulásában fontos szerepet játszottak a középiskolai évek és itteni magyartanára, egyetemi évei alatt André Ferenc volt az, aki bevezette az irodalmi életbe – tudtuk meg.

Ozsváth Zsuzsa a Partiumi Keresztény Egyetemen végzett grafika szakon, első kötete 2020-ban jelent meg Előző részek címmel, számára írás és vizualitás egyenlő mértékben fontos. Első kötetének borítóját is maga tervezte, arról azonban, hogy saját maga illusztrálja verseit, elmondása szerint hamar lemondott, ugyanis „nem akar saját maga illusztrációjává válni”. 

Az esten kiderült: a padon, kávézóban alkotó fiatal költőről kialakult romantikus kép nem mindig állja meg a helyét, vagy legalábbis az első szerkesztői visszajelzéskor szertefoszlik ez az elképzelés a pályakezdőben. Szó volt ugyanakkor az Élő Várad Mozgalomról, valamint a kolozsvári Bretter-körről is. Napjainkban publikálni könnyű, csak jó szövegek kellenek – hangzott el mintegy általános igazságként.

A beszélgetés során elhangzott: Ozsváth Zsuzsa kötetében a versek párbeszédszerű láncolatban kapcsolódnak egymáshoz, míg Mărcuțiu-Rácz Dóra inkább történetekben gondolkodik, a rendhagyó Kolozsvár-verseket is tartalmazó kötetében az alkotások összekapcsoló eleme egy-egy motívum. Az esten – amely a közönség soraiból érkező kérdésekkel zárult – az alkotók saját verseiket is felolvasták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában