Figyelem!

2022.01.19. 07:57

Elmarad a filharmónia e heti koncertje

Tóth Gábor

 

Elmarad, de ezzel együtt tartalmilag más dátumra halasztódik a Nagyváradi Állami Filharmónia e hét csütörtökére, január 20-ra beütemezett szimfonikus hangversenye. Ehelyett a tervezett teljes Mozart-műsort március 17-én láthatja-hallhatja majd a közönség. Aki mégis sietett már jegyet váltani január 20-ra, annak mostani belépője az említett március 17-i pótló koncertre lesz érvényes.

Hasonló eset történt tavaly október 28-án is, akkor is Mozart-koncert (a Rekviem) maradt el, ill. tolódott. Mint akkor, most is ugyanaz a tájékoztató megfogalmazás a filharmónia részéről, „intézményi szinten felmerült epidemiológiai helyzet” miatt a január 17–23. közötti időszakra a nagyváradi filharmónia felfüggesztette egész heti tevékenységét, tehát a próbákat és a koncertet egyaránt.

 

Az október végi esetben is szóvá tettük, most is, ezzel a fajta halasztással csak látszólag pótol a filharmónia, valójában ismét felülír egy már meglévő másik koncertdátumot a kényszerűen elhalasztott mostani műsorral, így immár két koncert esett ki az évad naptárából. A közönség és a váradi előadók, illetve a már említett Mozart mellett, az ismétlődő áldozat, akárcsak tavaly ősszel, megint Jankó Zsolt állandó karmester, egyben a Kolozsvári Magyar Opera (KMO) dirigense. A szólista pedig Jankó KMO-beli kollégája lett volna, Nagy Gergő ottani korrepetitor, zongoraművész – tehát végre hosszú idő után nem a Kolozsvári Román Nemzeti Operától hívott volna meg a váradi filharmónia valaki(ke)t, hanem a Kolozsvári Magyar Operától, de ez sajnos mégsem jött most össze.

Bár márciusban bizonyára visszatérünk majd a műsorra, azért megemlítjük dokumentálás végett, hogy mi is lett elhalasztva. Mozart-esttel készültek tehát a filharmóniában: Idomeneo-nyitánnyal, majd az ezzel az operával szinte egyidős korai bécsi 12., A-dúr zongoraversennyel, illetve a közkedvelt utolsó három szimfónia közül a 39., Esz-dúrral. Mindez részben azért is lett volna aktuális – nem mintha Mozart zenéje nem lenne bármikor az –, mert a zeneszerző születésének évfordulója (a 266.) most, január végén, 27-én esedékes.

 

Mivel a filharmónia sajtó irányába induló hírlevelei az utóbbi időben hajlamosak fennakadni a világhálón, ráadásul a pandémia is folyamatosan hoz a mostanihoz hasonló váratlan helyzeteket, a zeneintézmény koncerttevékenységének további követése céljából – ami jövő héten elvileg már helyreáll – mindenképpen érdemes gyakrabban, akár napi rendszerességgel szétnézni a filharmónia honlapján (filarmonicaoradea.ro), illetve facebook és/vagy instagram közösségi felületein, hogy senkit se érjen váratlan meglepetés esetleges elhamarkodott online jegyvásárlás miatt, főként mivel a legújabb vírusmegelőző forgatókönyv nyomán a 475 férőhelyes nézőterüknek immár nem a fele, hanem csak 30 százaléka foglalható el.

Aki a filharmónia honlapján a román nyelvű menüpont alatt nézi meg az elmaradt Mozart-koncert oldalát, az többek között a Fil Nouveau elnevezésű, tavaly indult filharmóniás összművészeti kezdeményezésről is olvashat, valamint Alina-Maria Dogaru fiatal képzőművész egy szecessziós átdolgozásában készült Mozart-arcképpel is találkozhat, melynek alapját Mozart talán legismertebb „forgalomban lévő” portréja képezi (képünkön) – bár maga az eredeti Barbara Kraft-alkotás sem „eredeti”, mivel korábbi Mozart-portrék alapján lett összegezve a szerző halálát követően 28 évvel, igaz, Wolfi nővére, Nannerl felügyelete alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában