Közvita előtt

2022.01.21. 07:25

Elkészült Bihar megye költségvetés-tervezete

A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan megyei tanácselnök kifejtette, hogy a törvény értelmében az elfogadásra váró költségvetést közvitára kell bocsájtani, illetve ismertetni a nyilvánossággal. A megyei önkormányzati képviselő-testület várhatóan február elején fog szavazni a büdzsétervezetről.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

 

Călin Gal alelnök felidézte, hogy 2021-re 594 millió lejes költségvetést irányoztak elő, a több mint 70 millió lejes maradványösszeg pedig főleg a fejlesztéseknek köszönhető. Az idei évre, ezzel összehasonlítva 881,7 millió lejt jegyeztek elő, ami 71,19 százalékos növekedést jelent. Tavaly 276 millió lej ment el működési költségekre, míg 2022-ben 307,4 millió lejt utaltak ki ilyen célra (körülbelül 12 százalékos növekedés). A 2021-es esztendőben 139,1 millió lejt tettek félre személyi kiadásokra (melyből 10 millió lej – szakapparátus, 62,8 millió lej – Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, 38 millió lej – kulturális intézmények fenntartása, míg a többi pénz megmaradt). A 2022-es évben azonos célra 150,6 millió lejt irányoztak elő (melyből 11,8 millió lej – szakapparátus, 65,5 millió lej – Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, 41,2 millió lej – kulturális intézmények költségei), a növekmény ebben az esetben 8 százalék. Ugyanakkor, 2022-re 574,2 millió lejt különítettek el különféle beruházási programokra, ez közel 186 százalékos bővülés a múlt évhez képest. A szállítás és kommunikáció 482 millió lejt, a kultúra, a szabadidős tevékenységek és vallás 19,3, a tanügy 5,4, a környezetvédelem 12,4, a szociális szféra 8,8, az egészségügy 8,7, a kereskedelmi ágazat 17,8, a végrehajtó hatóságok 15,8, az egyéb köztevékenységek pedig 2,9 millió lejt hasítanak ki a megye költségvetéséből. Az egyházak számára 500 ezer lejt, a civil szervezeteknek 250 ezer lejt ítéltek meg, melyből a kisebbségeknek 150, míg az ifjúsági programoknak 100 ezer lejt.

Arra számítanak ugyanakkor, hogy 3,1 millió lej saját jövedelmekből, 5,1 millió bankkölcsönökből, 164 millió a helyi költségvetésből, 85 millió az államháztartásból, 316 millió pedig egyéb külső, vagyis uniós forrásokból gazdagítja majd a büdzsét.

„Nehéz év van mögöttünk, merész célokat tűztünk ki magunk elé, miközben a szerkezeti átalakításokra is sor került. Jelentős számú projektet kezdtünk el, melyek különböző megvalósítási szinten vannak, és tovább haladnak” – fogalmazott Gal, nem titkolva el azt, hogy a kormánytól érkezett utólagos támogatások is a segítségükre voltak. Hozzátette: véleménye szerint az idei költségvetés-tervezet kiegyensúlyozott, mind a működési, mind a fejlesztési részét tekintve.

Ilie Bolojan megyei tanácselnök a főbb beruházásokat ismertette, elmondása szerint ezek Bihar megye stratégiai jelentőségű területeihez köthetők: ilyen a közúti közlekedés a metropolisz-övezetben és egyéb forgalmas helyeken, a megye kapcsolódása a külvilághoz közúton és a levegőben, az épített örökség és kultúra, a köztisztaság és hulladékkezelés, a közműhálózat bővítése, valamint a felsőoktatás fejlesztése. Jelenleg több mint 30 projekten dolgoznak, ezek közül fontosként kiemelte az élesdi és belényesi, valamint a Nagyvárad-környéki körgyűrűk építését, az Arad és Nagyvárad közötti gyorsforgalmi utat, a nagyváradi kulturális központot, a Bihar Megyei Tanács leendő székhelyének (a volt pénzügyi palota a Fő utcán) a felújítását, a helyi légitársaság (Air Oradea) beüzemeltetését, a repülőtér korszerűsítését, az ipari park-hálózat fejlesztését, a kutyamenhelyek létesítését, a hulladéktároló platformoknak a kialakítását, a révi menedékház modernizálását, a Kolozsvári úti római katolikus kultúrotthon renoválását, a speciális oktatási campust, a technológiai és tudományos parkot, valamint az egészségügyi stratégiai projektet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában