Magyar Kultúra Hete

2022.01.20. 13:00

Csoportos kiállítás nyílt a Tibor Ernő Galériában

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az RMDSZ és a partnerintézmények, illetve -szervezetek égisze alatt zajló A Magyar Kultúra Hete eseménysorozat keretében kedd délután a Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének munkáiból nyílt kiállítás a Kanonok sori pincehelyiségben.

 

Az érdeklődőket Csathó Töhötöm, a képtár művészeti vezetője köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben a napokban magyar kultúránkat és a Himnusz megszületését ünnepeljük. Hagyományosan minden évben a Tibor Ernő Galéria is csatlakozik az e köré szervezett eseménysorozathoz, az elhúzódó járványhelyzet miatt azonban sajnos az idén sem tud az alkotóközösség a berettyóújfalui barátaival közösen ünnepelni, ahogyan ez az évek folyamán megszokottá vált. Csoportos kiállításuknak a Tavaszváró címet adták, nemcsak azért, mert már mindannyian várják, hogy vége legyen a télnek, hanem az arra való utalásképpen is, hogy a jelenlegi zord, rideg helyzetből is szeretnének kimenekülni, mely nemcsak Nagyváradon, hanem szerte a világon problémát okoz. Csathó Töhötöm ezután egy kisebb performanszt mutatott be: először egyetlen gyertyát, majd egy egész gyertyaköteget gyújtott meg, azt illusztrálva ezáltal, hogy külön-külön gyengék vagyunk, ha viszont összefogunk és támogatjuk egymást, akkor erősek, ezért mindannyiunk érdeke kell legyen, hogy „együtt lobogjunk”.

 

Példamutatónak nevezte a galéria tagjainak tevékenységét Pető Dalma RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő, aki szerint azt üzenik a most felnövő generáció számára is, hogy szorgos munkával és a tehetség kamatoztatásával napjainkban is lehetséges a szülőföldön való boldogulás.

A vernisszázson közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész és Meleg Vilmos színművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában