Sajtótájékoztató

2022.01.15. 16:00

Biró Rozália: Kihívásokkal teli év elé néz az Európai Unió

Visszatekintés az Európai Unió tavalyi helyzetére, az idei kilátások, valamint az Európa a világban elnevezésű munkacsoport legutóbbi tanácskozása voltak a témái annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália parlamenti képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának az elnöke tartott csütörtök délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Felvezetésképpen Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: a helyzet sokkal instabilabb, mint a pandémia előtt volt, hiszen a különböző válságok egymásra tevődnek, egyre csak jönnek a ki tudja már hányadik járványhullámok és vírusmutánsok. Ursula von der Leyen annak idején azzal a szándékkal vette át az Európai Bizottság vezetését, hogy megerősíti az unió szerepét a világpolitika színpadján, ehhez képest pedig a történések az EU korlátjaira mutattak rá. Ilyen például a függőség a NATO-tól és az Egyesült Államoktól katonai téren, az orosz gázszállítástól az energiaellátás tekintetében, vagy akár Törökországtól is, ha a migráció visszaszorítását nézzük. Ami a biztonság- és védelmi politikát illeti, idén várható a Stratégiai iránytű elnevezésű dokumentumnak az elfogadása, mely az EU közös védelmi politikájának a kerete lesz. Közben valahogyan ellensúlyozni kellene Kína egyre inkább erősödő befolyását a világban, és nyugtalanságra ad okot az általános energiaválság és az infláció elszabadulása. Gazdasági szempontból is nehéz év vár tehát az Európai Unióra, melyet csak fokoz, hogy a tagállamok véleménye megoszlik a klímasemlegességgel, valamint a zöld- és digitális átállással kapcsolatban is. Mindeközben pedig ismét fokozódik a migrációs nyomás Olaszország partjainál Észak-Afrika irányából, illetve feszültséget okoz az illegális bevándorlás Lengyel- és Fehéroroszország határán is. 

 

Vita tárgyát képezi emellett a jogállamiság kérdése Brüsszel és egyes tagállamok kormányai közt. Arra lenne tehát szükség, hogy állandó és hatékonyabb párbeszédet folytassanak egymással az érintett tagállamok és uniós intézmények vezetői, valamint jól kellene kihasználni a helyreállítási alapok által felkínált lehetőségeket is – vélekedett Biró Rozália. Egy másik, de az előzőhöz némileg kapcsolódó témára áttérve ezután arról számolt be Biró Rozália, hogy nemrég harmadik ülését tartotta az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat Európa a világban elnevezésű munkacsoportja, melynek ő is a tagja. Rajta kívül még egyszerű állampolgárok, más törvényalkotók, európai intézmények, civil szervezetek, kis- és közepes vállalkozások képviselői vesznek részt a munkálatokban. Prioritásként kezelik az Európai Unió védelmi és biztonságpolitikáját, véleményeket fogalmaznak meg az EU döntéshozó mechanizmusairól stb. Legutóbb például elhangzott, hogy a hatékonyság növelése érdekében tematikus alcsoportokban kellene megvitatniuk először a főbb problémákat, illetve szóba került az EU bővítése, a Frontex (Európai Határ- és partvédelmi Ügynökség) jobb megszervezése, valamint a kereskedelmi partnerkapcsolatoknak a megreformálása is. Javaslataikat ajánlások formájában rögzítik, melyet a későbbiekben a konferenciasorozat plénuma elé terjesztenek majd, tudtuk meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában