Támogatás

2022.01.18. 11:00

Az oltási kampányból is kivette a részét a DASO

Illusztráció/Getty Images

BN-összeállítás

 

A Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatósága (DASO) 245 gondozó fizetését biztosítja, akik súlyos fogyatékkal élő személyeket gondoznak, ez utóbbiak közül 110 gyerek. Emellett 1.432 olyan fogyatékos személy anyagi támogatását biztosítja a DASO, akik nem kértek maguk mellé gondozót, tudatta tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján Anca Sas Grama, az intézmény igazgatója. Közölte továbbá, hogy a DASO 2021-ben 3.356 szociális ankétot végzett el, a járványra való tekintettel zömében telefonon, de ott, ahol a helyzet megkívánta, kiszálltak a helyszínre. 55 idős személyhez látogattak el rendszeresen az igazgatóság munkatársai, és élelmet, gyógyszereket vittek nekik, fontos tevékenység volt a kormánytól kapott maszkok szétosztása a szociálisan hátrányos helyzetű személyek között. 

 

Világjárvány 

 

A DASO kivette a részét a világjárvány elleni védelemből is. Egy saját kezdeményezésű program keretében felvették a kapcsolatot mozgásképtelen személyekkel, és megkérdezték őket, hogy be akarják-e oltatni magukat. Összesen 1680 személyt értek el, akik közül többen már a második, vagy a harmadik oltást kapják, illetve kapták meg. Az igazgatónő kitért a DASO alkalmazásában lévő egészségügyi személyzet tevékenységére is. Közéjük tartoznak az iskolaorvosok, akik a jelenléti oktatás felfüggesztésének az idején a közegészségügyi igazgatóságnál dolgoztak, adatbegyűjtést végeztek, illetve az oltásban is részt vettek. A DASO húsz orvossal és 47 asszisztenssel biztosítja az egészségügyi ellátást a nagyváradi tanintézményekben, ők voltak azok, akik a jelenléti oktatás visszaállításakor a gyerekek tesztelését végezték. Elárulta azt is, hogy a világjárvány alatt sokan elváltak, sokan elvesztették munkahelyüket, így a tavaly sok olyan ember kérte a DASO segítségét, akik korábban nem voltak kapcsolatban az intézménnyel. A DASO-nak egyébként ötven alkalmazottja van, de ugyancsak az intézmény fizeti az iskolaorvosokat és asszisztenseket, a fogyatékosokhoz kirendelt gondozókat, a bölcsődék személyzetét, valamint az általa működtetett szociális intézmények dolgozóit is. „Igyekszünk megtartani a pénzügyi egyensúlyt, ezért nem akarunk több pénzt kérni a polgármesteri hivataltól. Ezért bár nyilván mindig szükség van több munkaerőre, mi mégis megpróbáljuk ellátni a feladatokat azzal az állománnyal, ami van” – fogalmazott az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában