Első- és második világháborús tárgyak

2022.01.19. 12:00

Állandó hadtörténeti kiállítás nyílt Bihar községben

A nagyváradi Tanoda Egyesület képviselői (legfőképpen Kecse Attila) által az évek, évtizedek folyamán gyűjtött első- és második világháborús tárgyakból összeállított állandó kiállítás nyílt vasárnap délután Bihar községben, a polgármesteri hivatal régi épületében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az apropó abból adódott, hogy január 12-én volt a doni katasztrófa évfordulója, illetve az ehhez legközelebb eső hétvégén az egyesület 2013 óta minden évben emléktúrát is szokott szervezni a betfiai erdőben, a második világháborús ottani lövészárkok nyomvonalainak mentén haladva. Mint korábban is olvashattak róla, ez a rendezvény az idén sem maradt el.

Kecse Gabriella, az egyesület elnöke szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: több száz tárgyról van szó, valójában nem is számolták meg ezeket, és csak egy részük fért be a bihari önkormányzat által rendelkezésükre bocsátott két terembe. Korábban öt éven keresztül ezek a nagyváradi várban voltak láthatók. A legreprezentatívabbakat próbálták csak Biharra kivinni. Kialakítottak egy lövészárok-szelvényt is hüvelyvázákkal, valamint láthatók korabeli technikával készült, 3D-s fényképfelvételek is. A céljuk elsősorban az, hogy az ifjúság a szó jó értelmében véve „fertőződjék meg” a múlttal, és szokja meg azt, hogy ennek ismerete is szükséges ahhoz, hogy megfelelő jövője legyen.

Szilágyi Zoltán polgármester felidézte, hogy tavaly ősszel vetődött fel a kiállítás ötlete. Mivel akkoriban költöztek át a községháza új épületébe, kézenfekvőnek bizonyult, hogy a régi épületében kialakított látogatási központban (Cetății utca 12. szám) biztosítsanak ennek helyet. Arra hívta fel a figyelmet: a hadtörténeti kiállítást minden hétfőn és szerdán bárki ingyenesen megtekintheti szakszerű tárlatvezetéssel. A nyitvatartási idő: hétfőn 16.30–18 óra között, illetve szerdán 10–11 és 15–16 óra között. Ugyanakkor az öt főnél nagyobb szervezett csoportok esetében, előzetes egyeztetés után, más napokon is meg lehet nézni a gyűjteményt, ez esetben a 0740-190-752-es telefonszámon Csorba Mihály történelemtanártól, iskolaigazgatótól lehet bővebb felvilágosítást kapni. „Továbbá, szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy amennyiben a saját vagy ismerőseik környezetében rendelkezésükre állnak olyan háborús relikviák (tárgyi emlék, fotók, levelek stb.), amelyeket szívesen látna a kiállítás részeként, ezeket bátran ajánlja fel, hiszen a gyűjtemény folyamatosan bővülhet és gazdagodhat ily módon is, ezáltal hozzájárulva történelmi emlékezetünk életben tartásához” – fogalmazott az elöljáró.

Csorba Mihály megjegyezte: épp a napokban értek az első világháború végére a hetedik osztályban, melynek első évét furcsa háborúnak is szokták nevezni, mivel akkor jelentek meg a szögesdrót akadályok, a lövésárkok, használtak először gázfegyvereket és nagyobb hatótávolságú ágyukat. „A kiállítás ennek az első nagy világégésnek, és az utána következő újraépítésnek is emléket állít egy kicsit. Elég komoly erőfeszítést igényelt minden fél részéről, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fegyvert tudjon előállítani, a második világháborúban viszont már silányabbak voltak a használt eszközök. A háborúk azonban semmilyen formában sem indokoltak és megengedhetők. Remélhetőleg ez a kiállítás azt is üzenni fogja tehát a látogatóknak, beleértve az iskolásokat is, hogy a háborúskodást mindenképpen el kell kerülni, mert csak katasztrófához vezet, áldozatokkal jár, és mindent tönkretesz” – hangsúlyozta a történelemtanár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában