Csőd

2022.01.15. 12:43

A nagyváradi származású baloldali milliárdos Bige László erdélyi ügyleteiről közölt tényfeltáró cikket a Nethuszár

Forrás: szekelyhon.ro

BN-összeállítás

 

A nagyváradi származású Bige László feltételezett erdélyi gazdasági visszaéléseiről közölt tényfeltáró cikket a Nethuszár.ro. Bige László nevével manapság gyakran találkozik a magyarországi országgyűlési választások és egyáltalán a magyar belpolitika iránt érdeklődő olvasó. Nemcsak Magyarország egyik leggazdagabb emberéről van szó, hanem a magyarországi ellenzék és Márki-Zay Péter, baloldali miniszterelnök-jelölt kampányának egyik fő anyagi támogatójáról. Ő volt az a baloldalhoz köthető milliárdos, aki az elsők között állt be finanszírozóként Márki-Zay kampányába. A Nethuszár dokumentumokkal alátámasztatott tényfeltáró cikkben mutatja be a Bige László tulajdonába került sepsiszentgyörgyi kenyérgyár csődbevitelének részleteit és az igazságukat kereső székelyföldi károsultak viszontagságait.

A Nethuszár által bemutatott történet röviden így szól: a Bige Lászlóhoz köthető Mopaco RT 2010-es évek elején megvásárolja az addig sikeresen működő sepsiszentgyörgyi kenyérgyárat, majd pár éven belül csődbe viszi és nem fizeti ki az alkalmazottak többségének utolsó bérét, valamint az oktatási intézményekkel tej-kifli programra kötött szerződéses vállalásait sem teljesíti, holott anyagi helyzete ezt lehetővé tenné. A csőd előtti utolsó „órákban” vagyonát egy tartozás fejében átmenti egy, a cégcsoporthoz tartozó vállalathoz.

 

A sepsiszentgyörgyi kenyérgyár csődje

 

A sepsiszentgyörgyi kenyérgyár azzal tűnt ki az átlagból, hogy míg a nagyobb erdélyi városokban elkótyavetyélték a kenyérgyárakat a „vadprivatizáció” hajnalán, addig a szentgyörgyieknek rendre sikerült olyan befektetőket találniuk, akik a kenyérgyárat a megye egyik legsikeresebb vállalkozásává tették. A Bige Holding aztán a sepsiszentgyörgyi MOPACO RT, azaz a kenyérgyár tulajdonosa lett. A helyiek által csak kenyérgyárnak nevezett malomipari cég vagyona nem lehetett kevés, amikor Bige megérkezett és elfoglalta az igazgatói széket. Ennek ellenére a MOPACO RT 2013-ban bejelentette, hogy 94 alkalmazottjából 85-öt elbocsájt, és elindult ellene az egyszerűsített csődeljárás (procedura simplificata a falimentului). Közel kilencven Kovászna megyei székely nem kapta meg utolsó munkabérét, és 2015-ben még mindig igazukat keresték azok, akik addigra még nem legyintettek lemondóan. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a munkaszerződés felbontásáról szóló iratokat sem kapták meg az egykori alkalmazottak, így aztán munkanélküli segélyre sem voltak jogosultak. A csődeljárás megindulása után a MOPACO nem tudta teljesíteni szerződésben foglalt vállalását, miszerint elkészíti a Kovászna megyei kisiskolásoknak járó tej és kifli programhoz a szükséges kifliket. Kisiskolások ezrei maradtak uzsonna nélkül szerte Kovászna megyében, ráadásul a csődeljárás időzítése miatt az önkormányzatok csak késve tudtak újabb beszállítót találni – írja a Nethuszár.

 

A csődeljárás

 

A csődeljárás során felmérik a cég szóban forgó vagyonát, majd elárverezik, az így befolyt összeget pedig a csődbiztos kiutalja a hitelezőknek. A csődeljárás megindulása és a leépítések bejelentése előtt azonban alig egy héttel, 2013. március 19-én, egy belső, februárban keltezett javaslatra (referat) hivatkozva, pontosabban, az abban foglaltakat jóváhagyva, a MOPACO részvényeseinek tanácsa úgy dönt, hogy a nyíregyházi NZRT-TRADE KFT céggel szemben fennálló tartozását rendezendő, a MOPACO tulajdonában álló ingatlanok többségét, piaci értéknek megfelelően számolva, átadja a nyíregyházi cégnek. A NZRT-TRADE KFT a Bige Holding cégcsoport egyik tagja, amelyik a kelet-magyarországi régió mezőgazdaságának műtrágya-ellátását vette fel portfóliójába. - rögzíti a Nethuszár.

 

Ugyancsak, a 2013-as részvényesi ülésen a tagok még örömmel állapítják meg, hogy éves forgalmuk az egy évvel korábbi 5.701.495 lejről 8.884.707 lejre nőtt. A 2013. március 19-i közgyűlésen azon túl, hogy döntenek a Mopaco ingatlanjainak tulajdonjogáról, szintén döntenek arról, hogy a BRD banknál meglévő 1.500.000 lejes hitelkeretüket továbbra is fenntartják, az ehhez szükséges szerződések aláírásának jogát pedig testvérére ruházzák. - dokumentálja a Nethuszár.

 

A MOPACO birtokában maradt ingatlanokat és ingóságokat a brassói felszámolóbiztos próbálja elárverezni, mérsékelt sikerrel. A kovásznai Mesterek utcájában található ingatlanegyüttest, amely továbbra is a MOPACO tulajdonában maradt, a felszámolást intéző brassói Info Deep Insolvency próbálta értékesíteni, a kikiáltási ár 223,075 euró. Vevő nem kerül, így végül 2018-ban Kovászna város önkormányzata eldönti, hogy megvásárolják az épületet, azonban, mielőtt ajánlatot tehettek volna, hirtelen került egy vevő. A csőd bejelentése után 223.075 eurós áron hirdetett ingatlan végül 85.520 eurórért kelt el, a vevő ismeretlen - dokumentumokra hivatkozva állítja a Nethuszár.

Két évvel az elbocsájtások után, 2015-ben a Székelyhon napilap arról számol be, hogy az egykori alkalmazottak még mindig nem kapták meg elmaradt béreiket, de a felszámolóbiztos ígéri, 30 napon belül fizet.

 

A Bige Holding szerződésben vállalta a Kovászna megyei oktatási intézmények tej-kifli programban a péksüteményekkel történő ellátást. 2013. áprilisától a MOPACO nem tudta teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettséget, miszerint az iskolai tej és kifli programhoz szükséges kifliket előállítja. Kisiskolások ezrei, szerte Kovászna megyéből, hónapokig csak tejet kaptak, kifli nélkül, a megyei tanácsnak 2013. szeptemberére is csak nagyon nehezen sikerült új beszállítót találnia. Az elmaradt kiflik miatt senki, szintén egyetlen szereplő sem kapott kárpótlást. - áll a Nethuszár cikkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában