Oktatás

2022.01.25. 17:00

A duális képzésről tárgyaltak

Húsz vállalat képviselői vettek részt azon a találkozón, amelyet a Bihar Megyei Tanács és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség szervezett meg január 19-én. Olyan cégekről van szó, amelyek a megye szintjén támogatják a duális képzést. A duális képzés a műszaki és szakoktatás egyik háromoldalú formája, amely az oktatási intézmény, a helyi közigazgatási egység valamint a gazdasági szereplő közötti partnerségi szerződésre, illetve a diák/szülő – gyám, oktatási intézmény és gazdasági szereplő közötti egyéni gyakorlati képzésre vonatkozó szerződésre alapul. Bihar megyében évente a szakoktatásban részt vevő osztályok 22 – 25 százalékát teszik ki a kilencedikes osztályoknak, a 2021 – 2022-es tanévben a szakoktatásban részt vevő osztályok 48,84 százalékában egyben duális képzést nyújtanak. A következő tanévre 43 szakiskolai osztályt javasolnak, amelyből 24 osztály számára duális képzést biztosítanának. Az oktatói mobilitásra vonatkozó keretmódszertan szerint a 2022-2023-as tanévtől kezdődően az 5578/2021-es tanügyminisztériumi rendelet értelmében néhány módosítást vezetnek be a szakmai gyakorlatot vezető oktató szerződtetését tekintően: szükség lesz a gazdasági szereplő jóváhagyására is, ugyanakkor a duális képzésben részt vevő gyakorlatvezető tanári állásokat a gazdasági szereplő jóváhagyásával, órabérrel, szakképzett tanári státusszal rendelkezők vagy olyan szakemberek tölthetik be, akik nem feltétlenül tesznek eleget a 3. cikk (2) – (8) közötti bekezdésében leírt feltételeknek.

A tanfelügyelőség ebben a tanévben is több olyan tájékoztató kampányt, börzéket szervez, amelyen a duális képzés nyújtotta lehetőségeket ismertetik – teszik hozzá a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában