Villamosok

2021.12.15. 07:41

Indul a közlekedés az új sínpályán

Mától, december 15-től közlekedhetnek a nagyváradiak a város déli részén épített új sínpályán járó villamosokon. Az 5. és a 7. számú járatok Váradszőllőst kötik össze a Ceyrat lakónegyeddel, a város déli részén lévő bevásárlóközpontokkal, az Aradi úttal, a belvárossal és a nagyállomással.

Fotó: Artist-freed

Pap István

 

A Nagyvárad déli részén megépített új sínpályákon közlekedő villamosokat december 15-től, azaz mától vehetik igénybe az utasok. Ezt Florin Birta polgármester jelentette be a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) villamosremíze mellett tartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy 3,8 kilométernyi új sínpálya épült meg, „ez premier, mert nem hiszem, hogy 1990 után Romániában építettek volna még új villamossíneket, hanem csak javításokat, modernizálásokat végeztek” – fogalmazott. Az új pályán 2,3 kilométernyi szakasz füvesítve lesz, tette hozzá. Kisebb munkálatok vannak még hátra: az elkövetkező napokban az információs kijelző táblákat kell kihelyezni, továbbá az Atelierelor utca egy részén kell még füvesíteni a sínek közötti részt. A munkálat értéke körülbelül 11,6 millió euró volt áfa nélkül, 98 százalékban uniós forrásokból finanszírozták a beruházást, a város önrésze mindössze két százalék volt. „Ez egy hasznos beruházás a váradiak számára, mert sokkal hatékonyabb összeköttetést biztosít a város lakónegyedei között” – mondta az elöljáró.

 

Útvonalak

 

Adrian Revnic, az OTL műszaki igazgatója elmondta, hogy a közszállítási vállalat az új villamospálya megépítése után két új járatot létesít, az 5. és a 7. számúakat. Ezek kezdetben tízpercenként járnak majd, de ha nagy lesz a kihasználtságuk, akkor sűríteni fogják a menetrendjüket. A járatok a váradszőllősi villamos végmegállóból indulnak el, a Pece-híd előtt letérnek a villamosremíz felé, majd az Atelierelor utcán, a Pece-patak mentén haladnak tovább, eljutnak a Ceyrat lakónegyedbe, a Nagyváradi Egyetemhez, az új sportcsarnokhoz, a város déli részén lévő bevásárlóközpontjaihoz, majd az Aradi úton folytatják az útjukat az Emanuel templomig. Eddig közös a két járat útvonala, innen azonban az 5. járat a városközpont felé halad tovább, majd a Nagyvásártéren (December 1. park), a Sztaroveszky (Magheru) úton a nagyállomásig jut el, majd az Olaszi parknál letér a Vitéz (Decebal) útra, az Emanuel templomtól indul vissza az Aradi úton, és az új sínpályán tér vissza a váradszőllői végmegállóig. A 7-es járat fordított irányban teszi meg ugyanezt az útvonalat, tehát az Emanuel templomtól a Vitéz utcára tér le, majd az Olaszi parknál a nagyállomás felé veszi az útját, onnan a Fő utcán és a Sztaroveszky úton, majd a Nagyvásártéren át jut el a központig, onnan egyenesen halad tovább az Aradi útig és azon végig, majd szintén az új sínpályán tér vissza Váradszőllősre. Revnic elmondta, hogy amíg a nagypiac és a vár környékén tartanak az aluljáró-építési munkálatok, addig nem lehet használni a Ghillányi (Cantemir) úti és Gojdu téri villamossíneket, de amint ismét megnyílik az a szakasz, új villamosjáratokat is üzembe helyeznek, amelyek közvetlen összeköttetést teremtenek majd Váradszőllős és Rogériusz között. 

A szerző felvétele

Florin Birta ez utóbbi kapcsán jelezte, hogy eltart még egy ideig, amíg ez a Ghillányi úti villamosszakasz használható lesz, sőt, amikor a Gojdu téri aluljáró-építés következik, elképzelhető, hogy le kell majd állítani ott is a villamosforgalmat, ami azt jelenti, hogy a belvárosban sem fognak közlekedni a járművek. A most felavatott pályára visszatérve Florin Birta elmondta, hogy a sínépítési munkálatok miatt megváltoztatták az Atelierelor utca nyomvonalát, és néhány hete meg is nyitották a forgalom előtt az új útvonalat. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg zajlanak a Ghillányi úti Pece-híd megerősítési munkálatai, ezen a héten helyezik fel a gerendákat a hídra. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a villamossínek közötti gyep megóvása érdekében két megoldási lehetőség közül fognak választani: vagy akadályokat építenek köré, hogy autóval ne is lehessen a gyepre hajtani, vagy nem helyeznek alapot a gyepszőnyeg alá, így azok az autósok, akik ráhajtanak, besüllyednek a gyepföldbe és ott ragadnak. Mint mondta, azért is fontos odafigyelni erre a problémára, mert hetente megtörténik, hogy a figyelmetlen, vagy a közlekedési táblák jelzéseit figyelmen kívül hagyó autósok ráhajtanak a sínek közötti gyepszőnyegre. Megtudtuk azt is, hogy Ceyrat lakónegyedben a villamossín és a Pece-patak között építendő új út közbeszerzési eljárását már beindították, valószínűleg jövő év tavaszán vagy nyarán kezdődik el ez a munkálat. Rákérdeztünk arra, hogy mit lehet tudni arról a pénzügyi korrekcióról, amelyet a sínpálya építési munkálatok kapcsán helyeztek kilátásba a nagyváradi önkormányzattal szemben, ami azt jelentené, hogy a város vissza kellene fizesse az Európai Uniótól erre a beruházásra kapott teljes támogatást. Florin Birta erre válaszolva elmondta, hogy semmilyen új tájékoztatást, információt nem kaptak ebben az ügyben, mi több, eddig az összes benyújtott számlájukat kifizette a finanszírozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában