Költségvetés

2021.12.30. 08:32

A repülőtérrel kapcsolatos döntéseket fogadott el a Bihar Megyei Tanács

Rendkívüli közgyűlést tartott szerda délután a Zoom online platformon a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Három előterjesztés szerepelt a napirendi pontok közt, ezek közül az egyik az államháztartásból származó ÁFA-visszatérítés 20 százalékos, illetve a jövedelemadó 14 százalékos kvótájának becsült leosztása volt a 2022-2025. közötti időszakra. A másik kettő a repülőtérrel volt kapcsolatos.

Forrás: ebihoreanul.ro

Ciucur Losonczi Antonius

 

A vonatkozó határozati javaslat szerint az összegek egyenlő mértékben lettek kiosztva a területi közigazgatási egységek közt, és fejlesztési programokra lehet elkölteni ezeket. Kilencvenegy község, hat város és négy megyei jogú város kapott tehát összesen 32,1 millió lejt az áfa esetében, illetve 28,1 millió lejt a jövedelemadóból 2022-re, 14 millió lejt, illetve 16,4 millió lejt 2023-ra, 4 millió lejt, illetve 17,5 millió lejt 2024-re, valamint szintén 4 millió lejt, illetve 17,5 millió lejt 2024-re. Az egyes önkormányzatok szintjén ez 318 ezer lej (a municípiumoknál 319 ezer lej), illetve 279 ezer lej (2022-re), 140 ezer lej és 164 ezer lej (2023-ra), valamint 40 ezer lej és 174 ezer lej (2024-re és 2025-re). Fontos kiemelni azonban, hogy bármilyen igazságosnak is tűnik a leosztás módja, ezek csak becsült összegek, hiszen lehetetlen megjósolni most azt, hogy mi fog történni két-három év múlva, illetve természetesen a megyének minden évben van saját költségvetése is. Mint lapunk is beszámolt róla, az RMDSZ és a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium javaslatára a kormány keddi ülésén megteremtette azt a jogalapot, melynek segítségével a tartalékalapból részesülhet támogatásban tizenkét regionális repülőtér, köztük a nagyváradi is, utóbbi 8,8 millió lej értékben. 

 

A kormány ezzel tulajdonképpen a koronavírus-járvány viszszaszorítását célzó országos és európai szigorítások miatt anyagi nehézségekkel küszködő reptereket támogatja annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az utasok ellátása. A tanácsülés következő határozati javaslatának a tárgya ezért a költségvetés kiigazítása volt, a repülőtérnek kiutalt 8,8 millió lejjel. Hozzászólásában Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet: az RMDSZ-nek köszönhető az, hogy az évi 200 ezer főnél kisebb utasforgalmat lebonyolító repülőterek, így a nagyváradi is kaphat állami támogatást. Ez, kiegészítve a nemrég kulturális célokra kapott összegekkel, terheket vesz le a tanács válláról, az így szerzett megtakarításokkal pedig „több hidat lehet építeni, mint az emberek elbocsátásával”. Szerinte a finanszírozásokra kellene koncentrálnia a liberális pártnak is, melynek szintén vannak miniszterei, de azok sajnos nem tekintik prioritásnak Nagyváradot vagy a megyét. „Ezért van szükség az RMDSZ-re, hogy a pénzügyi támogatásoknak köszönhetően fejlődjön Nagyvárad és a megye többi települése is” – fogalmazott. Ilie Bolojan megyei tanácselnök erre röviden úgy reagált, hogy több szerénységet várna el a hozzászólótól. A harmadik tervezet arról szólt, hogy a Repülőtér Rt. képviselje a megyét a kisajátítási procedúrákban, melyek szükségesek a létesítmény infrastrukturális fejlesztését és korszerűsítését célzó projekt megvalósítása érdekében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában