első a biztonság

2021.11.12. 08:15

Online vásárlás: figyeljünk a biztonságosságra

BN-összeállítás

Bár még csak november van, az üzletek polcaira kihelyezett mikuláscsomagok, karácsonyi díszek mellett az ünnepek közeledtét a nagy üzletláncok árleszállításai is jelzik. Ilyenkor nemcsak az áruházakat rohamozzák meg a vásárlók, hanem egyre többen választják az online vásárlást is, különösen a jelenlegi járványhelyzetben tűnik biztonságosnak az utóbbi forma. Amellett azonban, hogy nem hagyjuk magunkat elvakítani a kecsegtető árengedményektől, érdemes az online vásárlás biztonságosságára is figyelni, hiszen ezt az időszakot a csalók is kihasználják.

Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor az áruházak az online és offline térben is árleszállításokkal bombázzák a potenciális vásárlókat, és bár az Egyesült Államokból útjára indult Black Friday – fekete péntek – eredetileg egy napra korlátozódott, ez az időszak napjainkra szinte egész novemberre kiterjedt. Ennek jegyében a Bihar megyei bűnmegelőzési osztály rendőrei a csendőrséggel közösen november 8–30. között Nagyvárad bevásárlóközpontjaiban az online vásárlás biztonságosságának ismérveire, a csalók módszereire hívják fel a figyelmet. Az alábbiakban a biztonságos online vásárlás szabályait soroljuk fel.

Amikor az interneten böngészünk, bizonyosodjunk meg arról, hogy a kapcsolat a HTTPS által biztonságos: ezt a honlap linkje mellett megjelenő kis lakatot ábrázoló piktogram jelzi. Soha ne nyissanak meg egy olyan linket, amely egy kéretlen e-mailban vagy SMS-ben szerepel. Ellenőrizzék le a feladó címét – sok esetben ez nem áll kapcsolatban a megnevezett vállalattal.

Kerüljék el azokat a piaci szereplőket, eladókat, akik nem szolgáltatnak pontos elérhetőséget (lakcím, telefonszám, egységes adóazonosító szám stb.), és csak egy egyszerű e-mail címet adnak meg. Legyenek óvatosak egy olyan honlap esetében, amely nyelvtani hibáktól hemzseg.

Amikor természetes személytől vásárolnak, kérjék el a termék származási okiratait (az eredeti, üzletből kapott nyugtát) és a gyártó által kiállított garanciapapírt.

Ne fizessék ki előre azokat a javakat, amelyeket interneten, egy ismeretlen személytől vásárolnak. Éljenek egy olyan futárszolgálat szolgáltatásával, amely lehetővé teszi a csomag átvételénél, illetve annak kibontása után történő fizetési lehetőséget. Csak akkor fizessék ki a terméket, ha megbizonyosodtak arról, hogy azt kapták meg, amit rendeltek.

Amennyiben az online fizetést választják, figyeljenek arra, a hitelkártya/bankkártya mely adatait adják meg. Utasítsák vissza az utalást, ha a PIN-kódot kérik. Ezzel ellentétben helyénvaló, ha a három vagy négy számjegyből álló, a bankkártyán szereplő CVV kódot kérik.

Ajánlatos, ha egy olyan hitelkártyát használnak, amely kimondottan az online tranzakciókra szolgál, és csak annyi pénzösszeg szerepel rajta, amennyi az utaláshoz szükséges.

Nagyon fontos, hogy ellenőrizzék a bankkártyán szereplő pénzösszeget az utalás előtt és után is. Néha lehetséges, hogy nagyobb összeget vonnak le, mint amennyi a számlán szerepel.

Nyomtassák ki vagy mentsék el rendeléseiket, illetve azokat a záradékokat és feltételeket, amelyek a vásárlás idején jelentek meg a honlapon. Ez később egy esetleges problémánál felhasználható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában