Vitafórum

2021.11.27. 09:54

Élő vita a járványhelyzetről

BN-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal vitasorozatot indított a járványhelyzetről. A pénteken este a váradi városházán megtartott és online élőben közvetített első beszélgetésen Octavian Haragoș újságíró kérdezte Ramona German, Gheorghe Carp és Hadrian Borcea orvosokat, akik megalapozott válaszokat kerestek azokra a kérdésekre, amelyeket a polgárok tesznek fel a világjárvánnyal és az oltási kampánnyal kapcsolatban. Szó esett a megelőzésről, a vakcinák kockázatáról és előnyeiről, a nyájimmunitásról és a gyógyszerek hatékonyságáról. „A világjárvány megfékezésére és felszámolására az egyetlen esély a védőoltás. Az oltás veszélyeiről szóló áltudományos érveket a mindennapi élet megcáfolja. A gyógyszerek esélyt adnak a gyógyulásra, de nem garantálják a gyógyulást, míg a védőoltás lehetőséget ad arra, hogy a szervezet védekezzen a fertőzés ellen” – szögezte le dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház volt igazgatója, jelenleg a román szenátus egészségügyi bizottságának alelnöke.

Fiatalok a sürgősségi osztályon

Dr. Hadrian Borcea utalt az új koronavírus megnövekedett előfordulására, többek között a fiatalok körében, és bemutatta a Megyei Kórház sürgősségi osztályán előforduló határhelyzeteket: „Ez a negyedik hullám főként a fiatalokat érintette, a fiataloknál a súlyos esetek száma sokkal magasabb, mint a többi hullámban. Sajnos voltak olyan harmincas és negyvenes éveikben járó, társbetegségek nélküli, oltatlan fiataljaink, akik az utolsó fázisban jelentek meg, amikor már semmit sem lehetett tenni” – mondta az orvos.

Az emberek nagyon bíznak a betegség tüneteit kezelő gyógyszerekben, és ez természetes, mondta dr. Gheorghe Carp, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy „ennek az atipikus vírusnak az esetében a kezelést rendkívül gyorsan meg kell kezdeni, és sok esetben a beteg a kór kezdetén nem mutat olyan tüneteket, amelyek aggasztóak lennének”.

A vita során a vendégek összehasonlították az új vírusos megbetegedést századunk betegségével, a rákkal, amelytől sokan tartanak, és amelynek esetszámai a statisztikák szerint egyre növekednek. „A COVID-19 ugyanúgy jelentkezik, mint a rák, amit a beteg nagyon gyakran magában hordoz, anélkül, hogy tudna róla, és mire az orvoshoz ér, már áttételes vagy operálhatatlan. A paradoxon az, hogy ha az emberek rendelkezésére állna egy rák elleni védőoltás, amely megvédi őket a rákos betegségtől, akkor készséggel elfogadnák azt” – mondta dr. Hadrian Borcea.

Gyerekekről, terhes nőkről és meddőségről

Dr. Ramona German családorvos válaszolt a szülők mellékhatásokkal kapcsolatos félelmeire, és elmagyarázta, hogy a COVID-vakcina egyetlen ellenjavallata az egyik vakcinakomponensre való ismert allergia. „Az oltás esetében a mellékhatások kockázata csekély a megbetegedés kockázatához képest” – mondta dr. German, aki hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a COVID-19 gyanús betegeknek már az első lehetséges tünetektől kezdve a háziorvoshoz kell fordulniuk. Kiemelte, hogy a tünetek súlyosbodása esetén a kórházi kezelés az, amely nagy esélyt ad a gyógyulásra, mivel garantálja a betegség különböző fázisainak megfelelő gyógyszerek beadását.

Ami az 5 és 12 év közötti gyermekek beoltását illeti, a vitában részt vevő szakemberek kifejtették, hogy nincs ellenjavallat, a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy ők a betegség fő terjesztői a járványnak a körülöttük lévő, társbetegségben szenvedő, veszélyeztetett emberekre. Dr. German azt is elmagyarázta, hogy a terhes nők számára nincsenek ellenjavallatok. Bizonyított azonban, hogy sok nem oltott terhes nő, aki elkapta az új koronavírust, koraszülött gyermeknek adott életet, ami azt a veszélyt is magában hordozta, hogy az újszülött intenzív osztályra kerül. A nagyváradi városháza stúdiójába meghívott szakemberek beszéltek a meddőség kérdéséről is, amit egyes oltásellenesek a különböző közösségi médiumokban vetettek fel. Az orvosok megcáfolták ezt a feltételezést, és kimutatták, hogy a világjárvány két éve alatt nem csökkent a születések száma.

Carp: Az oltásellenesek is beoltatják magukat!

Gheorghe Carp szenátor egy meglepő információval is szolgált, néhány parlamenti képviselőtársára utalva: „A legnagyobb oltásellenesek oltottak! Voltam már tanúja olyan helyzeteknek, amikor a zöldigazolvány feltétele volt a belépés, és az oltástagadók ott voltak. A szenátusi étterembe való belépéshez igazolni kell a védőoltást. Ezek után felteszem a kérdést, miért érdekli őket ez ennyire? Csak azért, hogy szavazatokat szerezzenek, mert azt látják, hogy egyeseket megfogja az effajta üzenet!”.

A válaszadás folytatódik

A tájékoztató kampány három további vitával folytatódik, amelyeken a koronavírus megbetegedésen átesett lelkészek és vallási közösségek vezetői, valamint egészségügyi szakemberek vesznek részt. Ebben az időszakban a Bihar megyei lakosok kérdéseire dr. Anca Hnatiuc epidemiológus válaszol a covid19@oradea.ro e-mail címen, amelyet kifejezetten erre a célra hoztak létre. A polgárok november és december folyamán küldhetnek kérdéseket. „Igaz, hogy mindenkinek szabad akarata van, de ha az ember egészségügyi szakember, és a munkáját a közegészségügyre összpontosítja, nem lehet nem bemutatni a COVID-19 kockázatait. Nem lehet nem elmagyarázni az embereknek, hogy az egyetlen megelőző megoldás a védőoltás” – mondta dr. Ramona German a kollégáira utalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában