Üzenet NEKtek!

2021.10.01. 12:01

Őszi hétvége az ökumené jegyében Váradon

Üzenet NEKtek! Őszi hétvége az ökumené jegyében címmel kulturális programokkal, prózai előadásokkal és könnyűzenei koncertekkel kiegészített ökumenikus találkozót szervez közösen október 2-án és 3-án a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az idén százéves Királyhágómelléki Református Egyházkerület, együttműködve más intézményekkel is.

Ciucur Losonczi Antonius

Az együttműködő egyházi és világi intézmények vezetői szerint ez a példaértékű lelki egység tovább erősíti a határon innen és túl a magyar népet, és az ezt ezer éve megtartó Szent Korona ily módon is teljesítheti a családjainkat és nemzetünket megőrző küldetését.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón Csűry István püspök úgy fogalmazott: nagy szeretettel, szívvel-lélekkel csatlakoznak egy olyan mozgalomhoz, mely nekik is szóló örökérvényű igei üzenetet hordoz, éspedig azt, hogy azóta, mióta annak idején Szent István a népét és országát Mária oltalmába ajánlotta, ez az oltalom nem szűnt meg sőt, a 21. században is élő és érezteti a hatását. Üdvözlendő ugyanakkor minden ökumenikus közeledés – a KRE hagyományosan jó kapcsolatot ápol a katolikus püspökséggel, de ugyanakkor más felekezetekkel is, és ennek szép bizonyítéka az, amikor együtt tudnak lenni az ünnepségeken, illetve olyan egyéb eseményeken, melyeken az egyházak képviselői megszólalnak, és buzdítják híveiket. Az egyházfő örömének adott hangot amiatt is, hogy a közelmúltban Budapesten szervezték meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melynek zárómiséjét Ferenc pápa pontifikálta. Szerinte ez annak a bizonyítéka, hogy a hálaadókat Isten mindenkor szereti. Az ökumené jegyében szervezett hétvége pedig annak a kifejezője lehet, ami a missziósláncnak egyik szeme, vagyis a bizonyságtételnek arról, hogy az Urat szeretni kell, és hálásak kell lennünk a jótéteményeiért.

Vakon Zsolt, Böcskei László megyés püspök titkára a Szentatya Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájából idézte a felebaráti közeledésről szóló gondolatot. Arra hívta fel a figyelmet: a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi küldetése idén tovább erősödött azzal a csodálatos virágkompozícióval, amelyet a NEK köszöntése alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma készített. Az alkotás az egyik legismertebb magyarországi eucharisztikus csodának, a Szent László által alapított bátai bencés apátságban történt vércsodának állít emléket. Ezt a kompozíciót is Esztergomban állították ki legelőször, majd a Debreceni Virágkarneválon való részvétel után folytatta útját Budapestre, ahol a NEK ideje alatt a Mátyás templom előtt lehetett megcsodálni. A Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsébet virágdizájner által tervezett mű tovább folytatja misszióját, és október 2-3-án Nagyváradon, a püspöki palota előtt gyönyörködhetnek benne az érdeklődők. Felirata a kongresszus zsoltár-mottóját idézi: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7).

Bódor Edit, a debreceni önkormányzat egyházakkal és határon túli közösségekkel való kapcsolattartásért felelős koordinátora, valamint Némethy Norbert, a Borostyán Produkció vezetője is az összefogás és a helytállás fontosságát emelték ki.

A részletes program

Október 2., szombat: 10 órától a püspöki palota előtt megtekinthető a virágkompozíció; 16 – Partiumi Keresztény Egyetem, díszterem – Babits Mihály: Jónás könyve – Mercs János, a debreceni Csokonai Színház színművészének előadása; 17 – PKE, díszterem – a Neonhal zenekar koncertje; 18 – PKE, díszterem – Dánielfy Gergő, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökének estje. Közreműködnek: Nagy Bogi és Czinke Máté.

Október 3., vasárnap: 12.30 – Böcskei László megyés püspök, Csűry István püspök és dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkárának köszöntője a virágkocsi előtt. Közreműködnek a Debreceni Népi Együttes táncosai, a Bürkös zenekar és a fruzsikáS együttes; 15 – Királyhágómelléki Református Egyházkerület, díszterem – Heit Lóránd borosgazda borkóstolója; 16 – KRE, díszterem: Szólj be a papnak! – hitéleti interaktív beszélgetés, moderátorok Kiss Márton plébános és Szomor Abigél református lelkész; 18 óra – szentmise Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére a székesegyházban. Minden rendezvény ingyenes, de amelyik beltérben zajlik, az uniós digitális COVID-igazolással látogatható, a hatályban levő járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával.

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában