Augusztus 18, Csütörtök

Ilona névnap

Korlátozások

2021.10.12. 18:35

Hétvégi éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Váradon

A fertőzöttség arányának növekedésével egyre több Bihar megyei településen vezetnek be korlátozásokat. Mivel Nagyvárad szombaton átlépte a hat ezrelékes fertőzöttségi arányt, a megyeszékhelyen hétvégenként éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be.

Fotós:

BN-összeállítás

A Bihar megyei Vészhelyzeti Bizottság keddi ülésén elfogadott határozat szerint szerdától, vagyis október 13-tól összesen 78 Bihar megyei településen vezetnek be különböző korlátozásokat. Nagyváradon, ahol a fertőzöttség aránya átlépte a hat ezrelékes értéket, kötelező a maszkviselet minden nyílt nyilvános helyen. Azokon a munkahelyeken, ahol minden alkalmazott megkapta a védőoltást, nem kötelező a védőmaszk használata, de csak azzal a feltétellel, ha a teremben legtöbb 10 személy tartózkodik, és köztük egyméteres távolság biztosított, illetve nem léphet be idegen személy vagy más alkalmazott. A megyeszékhelyen pénteken, szombaton és vasárnap éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be: este nyolc és hajnali öt óra között csak a védőoltással rendelkező személyek hagyhatják el otthonaikat, bizonyos kivételekkel. Utóbbiak közé tartozik a munkavégzés, orvosi ellátás, gyógyszervásárlás miatti lakhelyelhagyás. Ezekben az esetben munkáltatói, vagy saját felelősségre írt nyilatkozat felmutatása szükséges. Az éttermek, kávézók és teraszok 5–24 óra között a befogadóképességük ötven százalékos kihasználtságával fogadhatnak vendégeket, de csakis koronavírus ellen beoltott személyeket. A bárok, klubok, éjszakai szórakozóhelyek bezárnak. A színházak, mozik befogadóképességük 50 százalékos kihasználtságával fogadhatnak oltással rendelkező nézőket. Esküvők, keresztelők a vendéglőhely kapacitásának 50 százalékos kihasználtságával szervezhetők, legtöbb 200 személlyel, de csakis védettségi igazolvánnyal rendelkezőkkel.

Iskolák

Az utóbbi napokban megnövekedett ugyanakkor azon oktatási intézmények száma is, amelyek felfüggesztik a jelenléti oktatást: míg az elmúlt pénteken 16 ilyen intézmény volt, kedden a számuk 24-re növekedett – derül ki a megyei vészhelyzeti bizottság határozatából. A jelenlegi járványügyi intézkedések értelmében a település fertőzöttségi arányától függetlenül az iskolák és óvodák az 1-es forgatókönyv szerint jelenléti oktatással működnek, míg a 2-es forgatókönyv értelmében online oktatásra tér át az osztályközösség, amennyiben valamelyik diák megbetegszik. Az oktatási intézmény akkor függeszti fel teljes egészében a jelenléti oktatást 14 napra, amennyiben az osztályok felében megjelenik a fertőzés. Bihar megyében jelenleg 606 oktatási intézmény működik az 1-es, míg 106 a 2-es forgatókönyv szerint.

Borítókép: Illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában