Évadhirdető

2021.09.15. 13:00

Tizenegy új bemutatóval várja közönségét a Szigligeti Színház

A Szigligeti Társulat öt, a Nagyvárad Táncegyüttes három, a Lilliput Társulat pedig négy új bemutatóval várja a színházkedvelő közönséget a 2021/2022-es évadban – derült ki a szombat délutáni sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették: az elmúlt évi kihagyás után a színház ismét bérletet hirdet.

János Piroska

Annak ellenére, hogy a világjárvány erősen rányomta a bélyegét az elmúlt évadra, a Szigligeti Színház társulatai összesen 187 előadást játszottak több mint 25 ezer néző előtt, illetve a pandémia előtti időszakban vállalt saját bevétel 67,24 százalékát teljesítették – értékelte az elmúlt időszakot az évadhirdető sajtótájékoztató kezdetén Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere.

A továbbiakban a társulatok művészeti vezetői ismertették az új évad előadásait. A Lilliput Társulat négy bemutatóval és egy fesztivállal várja a közönséget, a 2021/2022-es évad előadásai a bátorság témakörére épülnek, első bemutatójuk novemberben lesz – mondta el Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője. Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című előadása (rendező Lélek Sándor Tibor) arra hívja fel a figyelmet, hogy legyen bátorságunk kiállni egymásért, barátainkért, közösségünkért. Decemberben egy betlehemes játékkal készülnek, a Menjünk, lássunk egy csodát előadást (rendező Dió Zoltán) a bábszínház falain kívül is szeretnék előadni. Műsoron szerepel még Kertész Erzsi Nem, a barátom című alkotása is (rendező Székely Andrea), amely arról szól, hogy legyen bátorságunk nemet mondani, önmagunkért kiállni. A Rigócsőr királyfi (rendező Hanyecz-Debelka Róbert) egy fejlődéstörténet, saját hibáinkkal való szembenézésre hívja fel a figyelmet. A Lilliput Társulat idén ötödik alkalommal szervezi meg október 6–10. között a Fuxfesztet, az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak találkozóját, amelyet a tavalyi évad elmaradt bemutatójával, a Sosevolt cirkusz előadással nyitnak meg.

Nagyvárad Táncegyüttes

Az elkövetkező évben, 2022- ben húszéves lesz a Nagyvárad Táncegyüttes, ennek apropóján február 11–13. között ünnepi hétvégét terveznek – mondta el Szabó Enikő Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője, aki egyúttal bemutatta az elmúlt évadban a táncegyütteshez érkezett két új táncost is: Törteli Nadint és Barabás Hunort, előbbit legközelebb a táncegyüttes idei első bemutatójának, az Antigonénak a címszerepében láthatják viszont. Idén is lesz Szólótáncok-bemutató (Szólótáncok 2), amelyen a táncosok alkotókként is kipróbálhatják magukat, a Boldog békeidők nagyszínpadi folklórprodukció pedig a 20-30- as évek Nagyváradának hangulatát idézi meg többek között széki, szilágysági, kalotaszegi táncokkal. Április 21–24. között a Nagyvárad Táncegyüttes lesz a házigazdája a 16. alkalommal megrendezendő Erdélyi Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozójának, amelyen a közönség előtt hat hivatásos együttes lép fel: a Maros Művészegyüttes, Háromszék Táncegyüttes, Udvarhely Néptáncműhely, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Bekecs Néptáncszínház, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes.

Szigligeti Társulat

Mivel csak egy játszóhely maradt a társulat számára, a Szigligeti Társulat olyan évadtervvel készült, amelyben nagy szereposztású, sok jó feladattal kecsegtető műveket tudnak színpadra állítani – mondta el Novák Eszter, a Szigligeti Színtársulat művészeti vezetője. Az új évadot október elsején az Anca Bradu által rendezendő Csongor és Tündével nyitják meg. Az évad második premierjeként Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatását (r. Novák Eszter) láthatja a közönség, szilveszterkor Huszka Jenő Gül baba operettjét viszik színre a Nagyvárad Táncegyüttes közreműködésével (r. Forgács Péter). Az új bemutatók sorában szerepel Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című abszurd vígjátéka, amelyet Botos Bálint rendez. A premierek sorát Molnár Ferenc Játék a kastélyban előadása zárja (rendező Balogh Attila). Az új bemutatók mellett a Léda-házban rendelkezésükre álló próbateremben felolvasószínházi sorozatot terveznek – tette hozzá a művészeti vezető.

A 2021/2022-es évadban a Szigligeti Színház kilenc hagyományos bérletházat, illetve egy szabadbérletet hirdet, amelyről részletesen a www. szigligeti.ro weboldalon, illetve a színház jegypénztárában és népszerűsítési pontjain kihelyezett évadhirdető füzetekben olvashatnak. A bérletértékesítési időszak szeptember 14-én vette kezdetét, bérleteket kizárólag a színház központi jegypénztárában válthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában