Uniós projekt

2021.09.09. 08:14

Projekt: a szecessziót népszerűsítik

BN-összeállítás

Megkezdődtek a találkozók Nagyváradon a szecesszió építészeti örökségét kiaknázó uniós projekt keretében, adja hírül a polgármesteri hivatal közleménye. A Duna régió kulturális identitását erősítő projektben hat ország nyolc partnerszervezete vesz részt, Románia mellett Magyarországról, Szerbiából, Horvátországból, Ausztriából és Szlovákiából. A projektvezető a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal főépítészi hivatala, melyet a megbeszélésen Adriana Lipoveanu, a hivatal helyettes vezetője képviselt. „A mi célunk az, hogy kiaknázzuk Nagyvárad szecessziós építészeti értékeit, és nem utolsó sorban népszerűsíteni is akarjuk ezeket az országban és külföldön egyaránt. Az egyik akciónk ennek a projektnek a keretében a június elején a Szecesszió Nemzetközi Napjának megünneplése volt Nagyváradon, ami immár hagyománnyá vált, hiszen negyedik alkalommal lett megszervezve” – fogalmazott Adriana Lipoveanu. A projekt célkitűzései közé tartozik különféle kulturális kutatóprogramok és tevékenységek beindítása, a jó gyakorlatok kölcsönös megismertetése, oktatási programok, kiállítások kezdeményezése, illetve lebonyolítása.

A nagyváradi önkormányzatnak 257 ezer euró áll rendelkezésére ebben a programban, aminek 85 százaléka uniós támogatás, 13 százalék állami támogatás és két százalék az önrész. Ebből a pénzből a főépítészi hivatal kidolgoz egy, a belvárosra vonatkozó mobilitási tanulmányt, illetve egy épület átalakításának hatástanulmányát is elkészíti, továbbá nyári iskolákat szervez rangos európai építészek közreműködésével, tanfolyamot indít idegenvezetők számára, illetve az idei évhez hasonlóan jövőre is megszervezi Nagyváradon a szecesszió napját. A projektbe a megszűnt Nagyváradi Városi Múzeum helyett belépett a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány, mely 98.605 eurós költségvetéssel rendelkezik, ennek 85 százaléka szintén uniós támogatás. Az alapítvány fogja megszervezni az oktatási programokat és a kiállítást, ugyanakkor ebből a pénzből a nagyváradi szecessziót népszerűsítő reklámfilmeket is forgatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában