Felülvizsgálat

2021.09.29. 13:00

Munkaügyi ellenőrzések az építőiparban: sokan dolgoztatnak feketén Bihar megyében

Mindössze egy hét alatt 54 feketén dolgozó munkavállalót találtak Bihar megyében az ellenőrök.

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) szeptember 13–20. között az építőiparban végzett ellenőrző akciói során 54 hivatalosan be nem jelentett munkavállalót talált. Mivel a világjárvány nagy mértékben sújtotta az építőipart, ezért a járványhelyzet valamelyes enyhülése után egyre több építkezési beruházás zajlik, ami maga után vonta a fekete munka jelenségének a növekedését is. „A be nem jelentett munka rendkívül káros jelenség az általa okozott társadalmi és gazdasági következmények miatt. Negatív következményei vannak rövid távon is, de főként hosszú távon mind az egyénre, mind a társadalomra, mind pedig az állami költségvetésre nézve, ugyanis közvetlen kapcsolat van az adók és járulékok befizetése, és a társadalombiztosítási szolgáltatásokhoz való hozzáférés között” – nyilatkozta Marius Rotar, az ITM Bihar megyei vezetője annak kapcsán, hogy 2021. szeptember 13–20. között országos munkaügyi ellenőrzési kampány zajlott az építőipari szektorban. A kampány során 19 ellenőrzést végeztek Bihar megyében, és 54 feketén dolgozó munkás találtak. Kilenc bírságot róttak ki összesen 660 ezer lej értékben.

Ezzel a kampánnyal párhuzamosan az ITM napi szinten folytatja a munkaügyi ellenőrzéseket más szabálytalanságok után kutatva. Szeptember 13–17. között a már említetteken kívül további 14 ellenőrzést végeztek Bihar megyében, 45 szankciót róttak ki összesen 23 ezer lej értékben a fekete munkát leszámítva különböző munkaügyi vétségek miatt. Marius Rotar hangsúlyozta, hogy az ellenőrzések nyomán javulni szokott a munkaügyi helyzet, ugyanis a munkaadók ezt követően megkötik az egyéni munkaszerződéseket a munkavállalókkal, és befizetik a nyugdíj-hozzájárulást az állami költségvetésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában