Súlyos eset

2021.09.01. 11:12

Baltával támadtak az érsemjéni polgármesterre

Megdöbbentő eset történt múlt szerdán Érsemjénben: egy harmincéves férfi baltával támadt Balazsi József polgármesterre a hivatal előtt. Az elöljáró szerencsére nem sérült meg, az elkövető előzetes letartóztatásban van.

Fotó: maszol.ro

Pap István

Augusztus 25-e, szerda szokványos munkanap volt az Érsemjéni Polgármesteri Hivatalban dolgozók, köztük Balazsi József polgármester számára, aki azon a napon is annak rendje és módja szerint bement a hivatalba. Ott vette észre, hogy otthon hagyta a telefonját, de ami ezután következett, az sokkal több volt, mint egy egyszerű kellemetlenség. „Menni akartam haza a telefonomért, és amikor elindultam a hivatalból, kiugrott valaki az autóm mögül, egy baltát emelt a feje fölé, és azzal fenyegetőzött, hogy belevágja a baltát a motorháztetőbe” – idézte fel a hajmeresztő esetet maga a kárvallott, Balazsi József.

A rá támadó férfi a harmincéves B. I., aki Érseléndről került Érsemjénbe. A polgármestertől megtudtuk, hogy a férfi Nagyváradra jár kukázni, ahol a helyi rendőrség számos alkalommal megbírságolta már. A büntetéseket az Érsemjéni Polgármesteri Hivatalnak küldik ki, de mivel nem tudják behajtani rajta a bírságokat, ezért azt kérték a bíróságtól, hogy a büntetést alakítsák át közmunkává. A támadó „most kapott egy idézést a bíróságtól, ezen felhúzta magát, berúgott és jött a baltával, hogy ő majd rendet tesz, és mindenféle előzmény nélkül rám támadt” – mesélte az ügy részleteit Balazsi József, akinek egyébként ezt megelőzően semmilyen személyes konfliktusa nem volt a támadójával. A harmincéves férfi a polgármester autója és a kerítés közötti részen bújt el, és amikor Balazsi József megjelent, akkor ugrott elő, kezdett hadonászni a baltával.

A polgármester így emlékszik vissza a történtekre: „Azt mondtam neki, hogy »Tedd le azt a baltát, mit akarsz vele?«, de ő nem tette le, hanem elkezdett kiabálni, fenyegetőzni, hogy megöl, hogy betöri a hivatal ablakait. Ittas volt, az biztos. Úgy hallottam, hogy volt már ilyen cirkusza Váradon is. Nem akartam szembemenni vele, mert képes lett volna, hogy megüssön a baltával. Csapott is utánam többször is, de nem ért el, mert vigyáztam, hátrább húzódtam, de az autónak a sárvédőjét elérte, azon látszik is nyoma. Az alpolgármester a hivatallal szemben lévő parkban volt, ő meghallotta a kiabálást, előjött, oldalról megközelítette és kicibálta a kezéből a baltát. Miután leszereltük, azután is hőbörgött, nem próbált meg elszaladni. A rendőr aránylag hamar érkezett, telefonon értesítettük” – fogalmazott Balazsi József. A támadót előzetes letartóztatásba helyezték. Gligor Sabău helyettes főügyész, a Bihar Megyei Ügyészség szóvivője közölte, hogy augusztus 25-én reggel háromnegyed kilenc óra körül a támadó a polgármesteri hivatal épülete előtt fenyegette meg az elöljárót, utána a baltával fejmagasságban ütött a polgármester felé, aki elhúzódott az ütés elől.

A támadót huszonnégy órára őrizetbe vették, az ügyészek kérésére pedig elrendelték az előzetes letartóztatásba helyezését. Az ügyben a nyomozás folytatódik. Kérdésünkre válaszolva Balazsi József elmondta, hogy az eset után nem szándékoznak biztonsági intézkedéseket foganatosítani. „A hivatalban nincs portás, nem költünk ilyesmire” – fogalmazott, majd hozzátette: „Nem tartjuk szükségesnek az óvintézkedéseket. Ha őt már elvitték és letartóztatták, akkor nem lesz ebből precedens.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában