Fórum

2021.07.22. 09:00

A személyszállítási szolgáltatás új szabályzatáról vitáztak

A Bihar Megyei Tanács július 8-án tette közzé a megyei személyszállítási szolgáltatás végzésének odaítélési módozatát: a tenderfüzetet és a tervezett menetrendet is nyilvánosságra hozta, valamint a megállóhelyeket is kijelölte. A javaslatról kedd délután lakossági fórumot szerveztek.

Ciucur Losonczi Antonius

A projekt több változtatást is tartalmaz az eddigiekhez képest. Azokat az útvonalakat például, melyek 70 százalékban fedik egymást, csoportosították. Huszonegy szolgáltatói csomagot alakítottak ily módon ki, így azok a busztársaságok, melyeknek valamelyik útvonala kevésbé rentábilis, pótolhatják a veszteségeiket olyan útvonalakon kínált szolgáltatásokkal, melyeket sok utas használ. Újdonságnak számít továbbá az is, hogy a verseny nyíltabb lett, mivel a pontozásnál nem számít többé az, ha valamely busztársaság már régóta használja az adott útvonalat. Az elfogadása esetén 7 évre szóló szabályzat ugyanakkor egyaránt rögzíti a szolgáltatók és a megyei tanács jogait és kötelezettségeit is. A tarifák az operatív költségeket fogják visszatükrözni, egy világos matematikai képlet alapján.

A megyeháza dísztermében kedd délután tartott fórumon 26 érintett vett részt, mások mellett a Scorțe Trans, a Teșan Prest, a Romsorelia és az Omnitrans vállalkozások képviselői kértek szót. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a javasolt új szabályzatban rögzített csomagokban veszteséges útvonalak is vannak. Arra vonatkozó elégedetlenségüknek is hangot adtak néhányan, hogy a diákok szállítása után nem kaptak pénzt, mely összegek a tanügyminisztérium költségvetésében sincsenek elkülönítve. Emellett kalózjáratok és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok nehezítik a becsületes szolgáltatók dolgát, fejtették ki véleményüket.

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke azt emelte ki, hogy a fő cél egy minőségi szolgáltatás biztosítása annak érdekében, hogy lehetőleg mindenkinek jó legyen. Arra a felvetésre, hogy a távolsági buszjáratok tendereztetésénél a kisebb szolgáltatók hátrányban vannak, Mălan azt javasolta, hogy társuljanak egymással, példaként azt említve, hogy a váradi nagyobb szabású közbeszerzési eljárásoknál is konzorciumok pályáznak. Úgy tűnt azonban, hogy ezzel az ötletével nem sikerült túl sok mindenkit meggyőznie, mivel többen is úgy reagáltak , hogy ha eddig éveken át versenyeztek egymással, és inkább úgymond keresztbe tettek egymásnak, ahol lehetett, akkor most hirtelen nem lesznek „puszipajtások”. Amúgy a fuvarozók nem képviseltek egységes álláspontot: volt, akinek tetszett az, hogy csoportosították a járatokat, míg mások amellett érveltek, hogy maradjanak meg az egyéni útvonalak.

Mindenesetre az előterjesztésről augusztusi közgyűlésén fog szavazni a megyei önkormányzat képviselő-testülete, elfogadása esetén pedig szeptemberben hirdetik majd meg a versenytárgyalást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában