Interjú

2021.05.12. 08:17

Vad Márta: „Meg kell védeni azt, ami a miénk!”

A Tanügyminisztérium elfogadta az RMDSZ érvelését a jövő beiskolázási tervre vonatkozóan, így ősztől indulhat az Ady Endre Líceumban a matematika-informatika, intenzív angol szakos kilencedik osztály, melyet a tanfelügyelőség diákhiányra hivatkozva megszüntetett volna. Az ügy részleteiről Vad Márta igazgatónőt kérdeztük.

Ciucur Losonczi Antonius

– Hogyan fajulhatott odáig a helyzet, hogy a minisztériumnál kellett közbenjárni annak érdekében, hogy bekerüljön az ötödik kilencedikes osztály a 2021– 2022-es tanévre vonatkozó beiskolázási tervbe?

– Minden évben a magyar tannyelvű iskolák egymással egyeztetve egy közös, jól átgondolt, átbeszélt, egységes javaslattal készülnek a beiskolázásra. A közösen kialakított álláspont szerint az Ady Endre Elméleti Líceum januárban beküldte a 2021–2022-es tanévre vonatkozó beiskolázási tervét, melyben kért öt darab kilencedikes osztályt. Számunkra ismeretlen okból a tanfelügyelőség négyet hagyott jóvá, és a módosított, csökkentett beiskolázási terv került fel Bukarestbe, a matematika-informatika-intenzív angol osztályunk nélkül.

– Ez miért nem volt elfogadható önöknek?

– Több indokunk is volt. Az első, hogy ez egy egyedi osztály, tehát nincs jelen más magyar iskola kínálatában. A második, hogy ez az osztály a Tanügyminisztérium által többszörösen országosan díjazott osztály. Közösségünk, de egyúttal minden váradi és Bihar megyei számára is, úgy érzem, ez egy el nem fogadható érvágás volt. Az iskola által, a tanfelügyelőségre és a Bukarestbe felküldött kérelemre első körben negatív visszajelzést kaptunk, ezért kértünk segítséget a minket Bukarestben hivatalosan képviselőktől.

– Milyen visszhangok érkeztek a bukaresti tárgyalásokról?

– Az egyeztetésekről mi is kaptunk tájékoztatást, azonban világos, hogy ezek adott szakmai és politikai keretekben folytak. A január vége óta, azaz majdnem négy hónapja zajló, iskolánk és magyar közösségünk mellett kiálló összefogás példátlan értékű. Beadványok, tárgyalások, beszélgetések, memorandumok hosszú sora, ígéretek, majd azok visszavonása zajlott napról napra, hétről hétre, egy kicsit Kőműves Kelemen várához hasonlóan: amit képviselőink megbeszéltek a héten, a hét végén mindig eltörölték, és hétfőn kezdődött újra az egész...

– Ön szerint mi hozta meg az eredményt?

– A kitartás, a bizalom, az összefogás és kőkémény fellépés és az, hogy volt az RMDSZ mint képviselet, hogy kiálljon, harcoljon értünk. Ennek köszönhető, hogy az Ady-líceum induló kilencedikes matematikainformatika, intenzív angol osztályát visszakaptuk a palettára, és ősztől ismét öt kilencedik osztállyal indul az új tanév.

– Kik voltak beavatva a tárgyalásokba?

– Nagyon sokan, de úgy tudom, maga Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kemény fellépése is kellett az ügy végső sikeréhez. Illesse köszönet ugyanakkor mindazokat, akik nap mint nap harcoltak értünk: Cseke Attila minisztert határozott fellépéséért, Szabó Ödön parlamenti képviselőt szívós kitartásáért, komoly szakmai érveléseiért, beadott memorandumaiért, Bíró Rozália képviselőnőt hitéért, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettest a nap mint nap tanúsított kiállásáért az Ady-líceum mellett.

– Hogy tudták az ügyet az intézményen, iskolán belül kezelni?

– Őszinte reménnyel és igazi összefogással szurkoltunk a nevünkben eljáróknak. Köszönet iskolánk pedagógusainak és minden dolgozójának, hogy erős hittel, türelemmel és bizalommal támogatták a lépéseket, amelyek eredményre vezettek. Köszönjük mindazoknak, akik a háttérben, csendben dolgoztak, és mindig azt tették, amivel iskolánkat, magyarságunkat segíthették. Köszönjük az értünk elhangzó számtalan imát.

– Mit üzen a most végzős nyolcadikos diákok számára?

– Ezúton is szeretnénk minden leendő kilencedikes és szüleik számára közölni a jó hírt: indulni fog a kilencedikes matematika-informatika, intenzív angol osztályunk, várjuk szeretettel leendő diákjainkat!

– Ha tanulságot kellene vonni az ügyből, mi lenne az?

– Nem szabad soha feladni, és nem szabad képviselet nélkül maradni. Végtelen örömmel tölt el, hogy választottjainknak sikerült kiharcolnia, megvédenie azt, ami a miénk! Még egyszer, ismétlésként: álljon a visszakapott osztályunk mindenki előtt sziklaszilárd bizonyságul – együtt, összefogva, lehetséges! Együtt erő vagyunk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában