Elismerés

2021.05.20. 14:00

Kazinczy-érmet nyert a PKE hallgatója

„Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Szép magyar beszéd verseny országos döntőjének résztvevői a megszólalás mesterei, vagy a későbbiekben ennek a mesterségnek a legjobb átadói lesznek„ (Minya Károly 2003: Szép magyar beszéd. Édes Anyanyelvünk 4: 16).

Fotós: Reka

PKE-közlemény

Éppen 55 esztendeje, 1966-ban szervezték meg a szép magyar beszéd első országos versenyét a magyarországi középiskolai tanulók körében. Azonban versenyek előzményei még messzebbre nyúlnak vissza. Kodály Zoltán 1937-ben, illetve 1938-ban az Eötvös Kollégium közgyűlésén, illetve a Magyar Rádióban elhangzott Riadóját (Vessünk gátat kiejtésünk romlásának) sokszor emlegetik. A versenyek kiírását és megrendezését Péchy Blanka 1960-ban alapított Kazinczy-alapítványa tette lehetővé. 1987-től a versenyzők köre kibővült a Magyarország határain kívül tanuló, onnan érkező középiskolás diákokkal. Egymás után sikerült bevonni Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság középiskolásait a győri, a sátoraljaújhelyi vetélkedőkbe, s részükre díjakat is adni.

A pedagógushallgatók először 1973-ban Pécsett vehettek részt a megmérettetésen; azóta a verseny évről évre különböző helyszíneken, más-más felsőoktatási intézményben zajlott. A 2009-es év jelentős változást hozott: a tanárjelöltek mellett immár teológus és joghallgatók is versenybe szállhattak. 2015-től már állandó helyszínen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Esztergomban szervezik a versenyt.

Ebben az évben, 2021-ben a Partiumi Keresztény Egyetemnek lehetősége nyílt bekapcsolódni a felsőoktatási intézmények számára meghirdetett Kazinczy-versenybe. A határon túli intézmények közé (Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár; Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kar, Csíkszereda; Újvidéki Egyetem, Szabadka; Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra; Selye János Egyetem, Révkomárom; Ungvári Nemzeti Egyetem, Ungvár) hetedikként csatlakoztunk.

A versenyen alapkövetelmény az értő és értető (tehát nem „színészies-színpadias„) megszólaltatás. A zsűri pontozza a hangképzés tisztaságát, a mondatfonetikai eszközök alkalmazását, a szöveg értő és értető tolmácsolását. A kiejtési verseny döntőjén a versenyzőknek két feladatot kell megoldaniuk: elsőként egy három perces szabadon választott szöveget, majd egy ugyancsak három perces kötelező szöveget kell (húsz perces felkészülés után) előadniuk. Minden évben 10 Kazinczy-érmet oszt ki a zsűri.

A PPKE BTK által 2021. május 14-én online megrendezett, Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjén két versenyzőnk is képviselte karunkat, akik előzőleg a kar háziversenyén kivívták az indulás jogát:

1. Nagy Beatrix (magyar–angol szak, 1. évfolyam, felkészítő: Dr. Varga Zsuzsa Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék magyar tanszékcsoportja)

2. Lakatos Emília-Katalin (magyar szak, 2. évfolyam, felkészítő: Dr. Varga Zsuzsa Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék magyar tanszékcsoportja).

Az idén először vettünk részt ezen a népes mezőnyt ‒ 36 anyaországi és külhoni hallgatót ‒ felvonultató versenyen, de nem csak ezzel írtunk történelmet, a versenyen szép siker született: Nagy Beatrix (fotó) versenyzőnk Kazinczy-érmet szerzett.

Gratulálunk az eredményhez!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában