évzáró

2021.01.26. 11:54

Összegezte tevékenységét a Bihar Megyei Törvényszék

Összegezte az elmúlt évre vonatkozó tevékenységét a Bihar Megyei Törvényszék, melyből kiderül, hogy 2020-ban 13.764 folyamatban lévő ügye volt a jogszolgáltató intézménynek.

Ezek közül 9106 volt polgári peres ügy, 2912 közigazgatási és adóügyi per, további 1746 pedig büntetőper. A Veronica Ioniţă bírónő, az intézmény szóvivője által jegyzett közleményben az áll, hogy 8230 esetet a tavaly kezdeményeztek a Bihar Megyei Törvényszéken, a többi a korábbi évekből fennmaradt ügy volt. A Legfelsőbb Bírói Tanács „nagyon hatékonyértékelést adott a Bihar Megyei Törvényszéknek az ügyek megoldásának gyorsaságát illetően, ugyanis a büntetőjogi perek átlagos megoldási időszaka 3,3, a nem büntetőjogi pereké pedig 7,8 hónap volt. Ugyanezt a minősítést kapta a Törvényszék az ügyek lezárásának gyorsasága tekintetében is, ugyanis a Bihar Megyei Törvényszéken bejegyzett ügyeknek a 88,8 százalékát sikerült egyéves határidőn belül lezárni.

Csupán „hatékony” minősítést kapott az intézmény az egy bíróra eső ügyek számát tekintve, lévén, hogy a bíróknak átlagosan 547,7 ügyük volt a tavaly. Az egyetlen „nem hatékony” minősítést a felhalmozott régi ügyek száma miatt kapta a Törvényszék: az elmúlt év végén 5468 meg nem oldott ügy közül 944, azaz a perek 17,3 százaléka másfél évnél hosszabb ideje fut a Bihar Megyei Törvényszéken. Megjegyzendő, hogy a törvényszék összegzésében nem szerepel semmilyen adat az elvégzett munka minőségére vonatkozóan, azaz nem derült ki, hogy a Törvényszéken lezárt ügyek közül hány esetben fellebbeztek, és felsőbb szinteken hány ügyben született módosított döntés az itt hozott ítélethez képest.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában