Kiállítás

2020.12.09. 11:07

Képzőművészeti kiállítás a Partiumi Keresztény Egyetemen

A 6. Székelyföldi Grafikai Biennálén, a XVIII. Arany Rajzszög és a XXII. Országos Tervezőgrafikai Biennálén részt vett volt és jelenlegi PKE-hallgatók munkáiból nyílt kiállítás hétfő délután a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen.

János Piroska

Ritkaságszámba mennek mostanság az „offline”, vagyis a fizikai, valós találkozásokon alapuló események, a Partiumi Keresztény Egyetemen hétfő délután azonban mégis megkíséreltek egyet, még ha csak az egyetem jelenlegi és volt képzőművészetis hallgatóinak jelenlétében is, természetesen a járványügyi óvintézkedéseket betartva. A megjelent egyetemi hallgatókat, kiállítókat Balázs Zoltán, a Művészeti Tanszék vezetője köszöntötte.

„Nagy öröm számunkra minden alkalom, amikor a hallgatóink munkáival dicsekedhetünk. Amikor alkotásaik több biennálén, versenyen vesznek részt, az számunkra is dicsőség” – mondta el a kiállításmegnyitón Maior Enikő rektorhelyettes. Kányádi Iréne adjunktus, szakkoordinátor rámutatott: bármennyire is nehéz, megpróbáltatásokkal teli volt ez az év, büszkék lehetnek a hallgatóikra és önmagukra, hiszen a tárlaton szereplő alkotások három nagyon rangos rendezvénybe bekerült munkák, a jelen kiállítás pedig csak a jéghegy csúcsa azoknak a megvalósításoknak, ami egész évben történt a képzőművészeti szakon. „A körülményekhez képest egy nagyon jó évet zárunk” – tette hozzá, a továbbiakban ismertetve a három említett rendezvényt. Az Arany Rajzszög Magyarország szintjén a maga nemében az egyik legrangosabb rendezvény, olyan munkákat fogad, amelyek valódi megrendelésre készültek, így kerülhetett be az egyetem felvételi tájékoztatója és egy tavalyi konferencia plakátja. A Székelyföldi Grafikai Biennálé idén ünnepelte tízéves évfordulóját, az évek során nemzetközi szinten elismert, rangos rendezvénnyé nőtte ki magát, az Országos Tervezőgrafikai Biennálé Magyarországon szintén rangos helyet foglal el.

A világjárvány miatt ebben az évben nem minden alakult a tervek szerint, szerveztek volna ugyanis egy olyan Partium-karavánt, ahol a határ menti régióban – a határon innen és túl – mutatkoztak volna be a szakon belül készült alkotásokkal – jegyezte meg Balázs Zoltán tanszékvezető. Felkérést is kértek a debreceni Partium Háztól egy, a biennálén szereplő alkotásokból álló kiállítás megszervezésére, ez azonban az időközben életbe léptetett szigorítások miatt nem valósulhatott meg. A több külföldi, székelyföldi kiállítás után a tervezendő karaván által szeretnének bemutatkozni Partium régiójában is, ugyanis jelenleg innen érkezik a legtöbb hallgatójuk – tette hozzá a tanszékvezető.

A hétfő délután megnyílt kiállításon a következő alkotók munkái szerepelnek: Angyal Olívia, Bartis Bálint, Bende Attila, Bóér Sebestyén, Csiby-Gindele Botond, Gagyi Judit-Eszter, Ivácson Rebekka, Kéri László, Kolcsár Zsolt, Kónya Kincső, László Hajnalka, Ritli Róbert Roland, Szőcs Eszter, Sztojka Melissza, Técsi Boglárka.

Az egyetem új épületében megnyílt tárlat ebben a hónapban bárki által látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában