Megelőzés

2020.11.24. 15:30

Vitaminokkal erősíthetjük immunrendszerünket

Sokszor hallhatjuk, hogy a betegségek elleni legjobb védekezés a megelőzés, ez pedig a jelenlegi járványhelyzetben nagyon is aktuális. Amellett, hogy odafigyelünk a járványügyi óvintézkedések betartására – kézmosás, maszkhasználat, távolságtartás – érdemes ilyenkor immunrendszerünket is erősítenünk. A téma kapcsán dr. Balogh Árpád háziorvost kérdeztük.

János Piroska

Nem újdonság, hogy a megfázásos időszakban ajánlott a C-vitamin fogyasztása, ebből napi 1000 mg-os dózis ajánlott, a D-vitamin pedig nemcsak a csontok számára fontos, hanem immunrendszerünk erősítése szempontjából is, emellett pedig krómmal és cinkkel is segíthetjük szervezetünket – tudtuk meg dr. Balogh Árpád háziorvostól. A D-vitaminból naponta kétszer 2000-es Nemzetközi Egység (NE), vagy egyszeri alkalommal 4000 NE ajánlott felnőtteknek, gyerekeknek ennél természetesebben kisebb. A D-vitamin fontos a szervezet számára, ugyanis a kálcium- és D-vitamin hiány szerepet játszik a nőket érintő gyakori csontritkulásban is. Ebben az időszakban ugyanakkor fogyaszthatunk echinacea-készítményeket, propoliszt C-vitaminnal. Emellett természetesen az egészséges étkezés által is odafigyelhetünk immunrendszerünk megfelelő működésére vitamindús táplálkozással, könnyen emészthető ételekkel, gyümölcsök fogyasztásával.

A napokban Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben megnövekedett az antibiotikumok fogyasztása, amelyet az emberek a koronavírus-fertőzés megelőzésére, esetleg otthoni kezelésére használnak. A jelenség azonban nem új keletű, évek, évtizedek óta nagy az antibiotikum-fogyasztás térségünkben, ami azért sem jó, mivel kialakul egy rezisztencia – mondta el kérdésünkre a háziorvos, aki megerősítette: orvosi ajánlás, recept nélkül semmiképpen nem ajánlott az önkéntes antibiotikum-fogyasztás.

„Olyan esetben, amikor krónikus betegről van szó, illetve tudjuk, hogy van egy krónikus tüdőtágulás, asztma, vagy gyakori tüdőgyulladás, cukorbetegség, vérnyomás vagy koszorúér-probléma, és ha a tünetek fokozódnak, a nemzetközi ajánlások nyomán, az alapellátásban gyakorolt protokoll szerint felírunk olyan antibiotikumokat, amelyek hosszú, 24 órás hatásúak, a felülfertőzés megelőzése érdekében pedig doxiciklin-készítményeket írunk fel. A betegek nagy többségének nincs szüksége ezekre, ellenben oda kell figyelni a krónikus betegekre” – nyilatkozta a szakember.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában