Kérdések és válaszok

2020.09.03. 13:11

Személyi jogok kérdése a fotózás kapcsán

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy melyek a személyi jogai, fotózás esetében pedig nem mindenki tudja, hogy mi a határ. Szatmári Sándor Ferenc nagyváradi és margittai ügyvédet kértük meg arra, hogy tisztázza a témával kapcsolatos kérdéseket.

Pikó Stefánia

A közösségi média elterjedése egyre nehezebbé teszi személyi jogaink védelmét, és az a kérdés is felmerül, hogy mennyire akarjuk egyáltalán azt megvédeni, problémának érezzük-e azt, ha az engedélyünk nélkül kerülnek fel fotók rólunk a világhálóra.

Bár elsőre nem hangzik túl dicséretes dolognak, mégis különbséget kell tennünk ember és ember között – most egy jó cél érdekében. Az „egyszerű”, hétköznapi emberek mellett vannak a közszereplők, akik maguk választották, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek, mint például a polgármesterek, képviselők, és vannak a sztárok, hírességek, mint az énekesek, színészek stb. A hétköznapi emberektől, akik privát tevékenységeiket folytatják, akár az utcán, köztereken, vagy éttermekben, szórakozóhelyeken, a fotósnak engedélyt kell kérnie ahhoz, hogy lefényképezhesse az illetőt.

Szatmári Sándor Ferenc

Ha az adott személy nem tisztán felismerhető egy sajtóanyagban vagy a közösségi médiában megosztott képen, illetve abban az esetben, ha sokan mások is szerepelnek rajta, akkor elvileg nem tehet panaszt. „Mindig figyelni kell a szándékot. Ha egy objektív, harmadik személy nézi a fotót, és az az első gondolata, hogy Kis Jóska le lett fényképezve, akkor gond adódhat, de ha arra gondol, hogy itt egy fotó mondjuk a főtérről, és sok járó-kelő van rajta, akkor nem probléma” – fogalmazott az ügyvéd. Ugyanez érvényes abban az esetben, ha egy eseményen veszünk részt, egy koncerten vagy egy szabadtéri előadáson. A közönségről, tömegről készült képek rendben vannak, de 1–2 embert, vagy egy kisebb csoportot közelebbről lefotózni már problémás lehet. Minden esetben érvényes, hogy ha a fotós egy céghez tartozik, és a sértett fél hiába kéri, hogy töröljék a róla készült felvételt, panaszt tehet a bukaresti személyi jogokat védelmező intézetnél, a céget pedig megbírságolhatják, azonban ha egy civil fotóz le egy másik civilt, és a saját, személyes Facebook-oldalára vagy blogjára teszi ki az adott képet, ezt egymás között kell megoldják. Amennyiben a kép készítője nem hajlandó törölni azt, a sértett jogi segítséghez fordulhat.

Legyünk tapintatosak

Ha közszereplőkről van szó, például párttagokról, akkor az ügyvéd szerint bárhol lefotózhatjuk őket, kivéve persze, ha magánterületre lépünk be engedély nélkül. Tehát ha az otthonában nem is, de mondjuk ebéd közben egy étteremben, vagy bulizás közben egy szórakozóhelyen legális módon lefotózhatjuk, előzetes engedélykérés nélkül. Az efféle fotókat fel is használhatjuk. Sztárok, hírességek esetében csak bizonyos szituációkban volna szabad fotókat készíteni, privát tevékenységeik közben elvileg nem lenne megengedett.

Megkérdeztük azt is, hogy mi a helyzet azokkal a Facebook-csoportokkal, melyeket főként a járművezetők használnak. Ezekben osztják meg az aktuális útlezárásokról, forgalmi dugókról szóló híreket, de gyakran közzétesznek felvételeket szabálytalanul parkoló járművekről, sőt, olykor videófelvételen megörökített egyéb szabálytalanságok is nyilvánossá válnak, s a legtöbb esetben nem takarják ki a jármű rendszámát. Szatmári Sándor Ferenc említést tett arról, hogy efféle felvételeket jogunkban áll felhasználni másokról, ha rendelkezünk egy helytálló jogos érdekkel. A szabálytalankodások megosztásának jogos érdeke lehet például az, hogy felhívják a problémára a nagyközönség figyelmét. Ha biztosra szeretnénk menni, és az ebből fakadó esetleges konfliktusokat szeretnénk inkább elkerülni, mielőtt közzétennénk egy járműről készült fotót, töröljünk egy-két betűt vagy számot a rendszámból – tanácsolta a szakember.

Az, hogy mit tehetünk közzé, és mit nem, bonyolult kérdés és sok mindentől függ, így a legjobb, ha a problémákat megelőzzük, csupán engedélykérést követően fotózzuk le az embereket, legyen az az utcán, vagy egy közösségi eseményen.

Szatmári Sándor Ferenc (0749-484-408) ügyvéd nagyváradi irodáját a General H. M. Berthelot 19. szám alatt találják, illetve Margittán, a Tudor Vladimirescu utca 6. szám alatt. Szakterülete a polgári és büntetőjog. A jelen helyzetre való tekintettel online és telefonos konzultációt is vállal.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában