Koncert

2020.09.24. 11:16

Mozart és Dvořák fiatal művészekkel a filharmóniában

Tóth Gábor

Sok kényszerűen kihagyott sajtótájékoztató után a Nagyváradi Állami Filmharmónia tegnap délelőtt ismét közelebbről megismertette a médiát aktuális koncertjének főszereplőivel. Az előadóművészek arcmaszkjai épp csak a fotózás pillanatára kerültek le. A ma este 19 órakor kezdődő hangverseny két fiatal meghívottja Alexandru Ilie karmester és Octavian Lup csellista.

Jó hír a mostanság oly sok rossz között, hogy a mindenféle korlátozó intézkedések a dúsromantikájú nagykoncertekkel szemben immár nemcsak az éveken át sokat hanyagolt kamarazenekari repertoárritkaságoknak kedveznek, hanem az olyan fiatal művészeknek is lehetőséget adnak fellépésre, akik gyakorta a nemzetközi és hazai sztárok miatt nem tudnak túl sokat „labdába rúgni” a kulturális életben.

A 32 esztendős bukaresti Alexandru Ilie karmester és a 33 esztendős kolozsvári gordonkás, Octavian Lup is első alkalommal koncertezik Nagyváradon, s mint azt életrajzaikból megtudtuk, igazán tiszteletreméltó hazai és nemzetközi sikereken, elismeréseken, versenyeken, fesztiválokon vannak túl mindketten. Ráadásul e tapasztalattal együtt egyöntetűen dicsérik a váradi zenekart az e heti együttműködés fegyelméért és figyelméért. Izgatottan várhatjuk tehát a próbák eredményét.

A program szerint először W. A. Mozart két korai szimfóniája szólal meg, igaz, a mindössze 35 éves kort megért szerzőzseni életművének értelmezésében groteszken hat „korait” mondani. A 23., D-dúr szimfónia (K. 181), mint egylélegzetű rövid nyitány szerepel indításként, majd az ún. „kis g-moll” szimfónia, a 25. (K. 183) következik – egyike az összesen két drámai moll-hangneműnek a szerző „hivatalosan” jegyzett 41 szimfóniájából. A szokottól eltérően a versenymű kronológiai és súlyponti megfontolásból a koncert második részében foglal helyet: Dvořák kései, alaposan csiszolt drágakövét, a h-moll gordonkaversenyt hallhatjuk (op. 104).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában