Nagypiac

2020.07.24. 10:51

Eltűnt két épület Nagyvárad közvagyonából

A napokban leégett váradi nagypiacnál korábban már lebontott épületeket vesz vissza a Közterület-fenntartótól (ADP) a váradi önkormányzat – méghozzá azért, hogy lebontsa...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Alexandru Nițescu

Pap István

Furcsa határozat-javaslat szerepel a Nagyváradi Helyi Tanács pénteki ülésének napirendi pontjai között. A testület elé terjesztett tervezet első cikkelye kimondja, hogy visszavonják a Közterület-fenntartó haszonbérleti jogát két, a nagyváradi nagypiacnál lévő ingatlanra, a második paragrafus pedig arról rendelkezik, hogy a két ingatlant Nagyvárad közvagyonából a város magánvagyonába veszik át annak érdekében, „hogy üzemen kívül helyezzék, azaz, hogy lebontsák azokat”. Csakhogy a határozat-tervezet függelékében említett C25 és C7 jelzésű épületeket már korábban lebontották.

Elírás

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogyan lehetséges az, hogy a város azt követően akar visszavenni olyan ingatlanokat, amelyeket már korábban lebontottak. Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy pusztán bürokratikus kérdésről szól a határozat-tervezet: ki kell venni a város közvagyon-leltárából a már lebontott épületeket, és ez helyi tanácsi határozattal kell megtörténjen. Mint mondta, ilyen értelemben a határozat-tervezet második paragrafusában puszta elírás van, hiszen azokat az épületeket, amelyeknek átvételéről, és a magánvagyonba való áttételéről rendelkezik, nem a jövőben fogják lebontani, hiszen azokat már lebontották. Mircea Mălan kifejtette: azáltal, hogy kivonják a vagyontárgyak listájáról a két lebontott épületet, nyilván változik az ADP-vel kötött koncessziós szerződés is, ehhez pedig helyi tanácsi határozatra van szükség.

Közvagyon

Felvetődik az a kérdés is, hogy miért nem az épületek lebontása előtt tették át a két épületet a város közvagyonából a város magánvagyonába. A javaslatot a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatósága terjesztette elő, melynek vezetője, Eduard Florea lapunknak azt mondta: a gazdasági igazgatóság azt követően dolgozta ki ezt a tervezetet, hogy az ADP jelezte számukra azt, hogy még mindig fizetik a haszonbért két olyan ingatlan után, amelyek már nem léteznek. Florea elismerte: korrektebb lett volna ezt a határozatot még a bontások előtt megszavazni, de ez az eljárás, aminek alapján ki lehet vonni aktívákat a közvagyonból. Arra a megjegyzésünkre, hogy ez azt jelenti, hogy a város közvagyonát képező ingatlanokat bontottak le, Florea azt válaszolta, hogy több projekt is van a nagypiac teljes területére, amire kiadtak egy sor jóváhagyást és engedélyt, és lehet, hogy azok között szerepelnek a bontás jogszerűségét igazoló iratok is. Hozzátette: több olyan eset is előállhat, amikor a város közvagyonához tartozó ingatlanokat törvényes módon le lehet bontani.

Műemlékvédelmi ügy

A két lebontott ingatlan ügye műemlékvédelmi problémákat is felvet. Emődi Tamás építész, műemlékvédelmi szakember szerkesztőségünknek elárulta, hogy a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság tőle rendelt meg egy tanulmányt arról, hogy mely épületeket kellene műemlékké nyilvánítani a váradi nagypiacon lévő ingatlanok közül. A tanulmányt Emődi Tamás tavaly ősszel adta le az igazgatóságnak, és mint elmondta: „Én abban a tanulmányban nemcsak a volt villamosremízt javasoltam műemléki védelemre, hanem a nagycsarnok hátsó részéhez hozzáépült C25 jelzésű épületet is, amelyben a húsrészleg működött, illetve a mellette álló C7 ingatlant is. Azt már nem tudom, hogy a kulturális igazgatóságon szenvedett-e bármilyen módosítást ez a javaslat” – fogalmazott az építész. Kérdésünkre válaszolva Mircea Mălan azt mondta, hogy a kulturális minisztériumhoz kizárólag csak a volt remíz épülete volt felterjesztve műemlék-védelemre, a már lebontott épületek nem.

Újabb kérdés

A Bihar Megyei Kulturális Igazgatósághoz írásban küldtük el arra vonatkozó kérdéseinket, hogy szerepelt-e a két lebontott ingatlan a Kulturális Minisztériumhoz felküldött műemlékké nyilvánítási dossziéban, és ha nem, akkor az igazgatóság végül milyen indokok alapján változtatott az Emődi Tamás által benyújtott javaslaton. Amint megkapjuk, közöljük a válaszokat. Ezek azért lényeges kérdések, mert a 422/2001 számú műemlékvédelmi törvény értelmében a műemléki besorolásra javasolt ingatlanok a minisztériumi döntés megszületéséig, illetve maximum egy évig műemléki védettség alatt állnak. A határozat-tervezetről mai ülésén szavaz a Nagyváradi Helyi Tanács.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában