500 százalékos többletadó?

2020.04.02. 12:02

FRISSÍTVE: Többletadó a nagyváradi Léda-házra?

Sajtóhírek szerint a nagyváradi önkormányzat a jövő évtől kezdve 500 százalékos többletadóval sújtja a Fő (Republicii) utca 59. szám alatti, Léda-ház néven közismert ingatlant elhanyagolt állapota miatt. A vonatkozó műszaki jelentés állítólag már el is készült.

A hírt az ebihoreanul.ro nevű portál szellőztette meg, arra hívva fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingatlan van elhanyagolt állapotban, de az udvara is szemetes, rendezetlen. A cikk kapcsán a Kolozsváron megjelenő Krónika napilap megkereste Szabó Ödönt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökét, a Mecénás Alapítvány egyik vezetőjét, aki azt nyilatkozta: nem is értesítette őket erről a polgármesteri hivatal, de ha mégis igaz volna a hír, azzal csak önmagát minősítené a városvezetés. Úgy fogalmazott: mielőtt 6–7 évvel ezelőtt megkapták az ingatlant, az önkormányzat saját költségén újíttatta fel a homlokzatot, tetőszerkezetet. Ha úgy döntenének tehát, hogy homlokzatfelújításra szorul, az elsősorban a gyatrán elvégezett önkormányzati munkának köszönhető. Szerinte a Mecénás Alapítvány azért nem tudott foglalkozni az épülettel, mert az per tárgyát képezte. Az állami számvevőszék ugyanis korábban megállapította az önkormányzatnak egy kötelezettségét, melyet az „továbbrótt” a későbbi tulajdonos alapítványra, így jogi útra terelődött az ügy. A per tavaly év végén zárult, és noha alapfokon az alapítvány nyert, másodfokon a bírák az önkormányzatnak adtak igazat. Ez pedig ahelyett, hogy elengedte volna az összeget – bár megtehette volna –, csak ötéves átütemezést engedélyezett, így a Mecénás Alapítványnak a következő fél évtizedben közel 50 ezer eurót kell törlesztenie a városi költségvetésbe. „Ez az ütemezés zajlik, fizetünk rendesen. Ehhez minimum cinikusság hozzátenni egy olyan homlokzati történetet, ami a saját munkájukra vonatkozik” – közölte a politikus. Megjegyezte: ez a téma különben is egy gumicsont, melynek hátterében Tőkés László és az Erdélyi Magyar Néppárt áll. „Ahogy eddig is volt, ezután is lesz megoldás. Valamikor még azért toltak le bennünket, hogy miért cseréltük el az ingatlant, és mentettük meg a magyar közösségnek” – jelentette ki. Hozzátette: az alapítvány kifizette az ingatlanadó idei első negyedévre eső részét, és az még nem volt megemelve.

A Fő utca 59. szám alatti épületet még a kétezres évek elején kapta haszonbérbe a Partium Alapítvány, majd az önkormányzat több mint hat évvel ezelőtt a Mecénás Alapítványnak adta az Ady-központért cserébe. Az ingatlancsere folytán az alapítvány a 320 négyzetméteres Léda-házat kapta meg a hozzá tartozó 500 négyzetméteres telekkel. A csere előtt a Léda-ház értékét 283 ezer euróra, az Ady-konferenciaközpont és a félkész szálloda értékét közel 310 ezer euróra becsülték. A különbözetből a Mecénás Alapítvány az általa az önkormányzattal szemben felhalmozott adóhátralék nagyobb részét törlesztette.

Néppárti közlemény

A témában az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezete is megszólalt, a következő közleményt bocsájtva ki, Még az egészségügyi vészhelyzet alatt sem lehet békesség? Reagálás az érintettség jogán címmel.

„Mint ismert, nemrégiben a Krónika napilap számolt be arról, hogy a nagyváradi önkormányzat 500 százalékos büntető ingatlanadót készül kivetni a Léda-házra, Ady Endre múzsájának, Diósy Brüll Adélnak egykori otthonára, mivel az épületet jelenleg birtokló Mecénás Alapítvány nem képes azt rendben tartani. Ennek kapcsán Szabó Ödön bihari RMDSZ-es képviselő – annak ellenére, hogy az ominózus cikk nem Tőkés Lászlónak, a Néppárt védnökének és nem a Néppárt helyi szervezetének témafelvetése miatt született – fontosnak érezte, hogy ismét rágalmazzon és vádaskodjon.

Ahhoz hozzászokhattunk már, hogy Szabó Ödön, aki nem mellesleg az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is, egy a számára kellemetlen újságírói kérdés kapcsán – tisztességes válaszadás helyett –politikai ellenfeleit gyalázza és igyekszik azokat a maga nívójára lerántani, ezúttal pedig ismét bebizonyította, hogy nincs az a saját maga által beállított alacsony színvonal, amelyet bármikor alul ne tudna múlni.

Mondjuk ezt azért, mert miközben egész közösségünk, Erdély és vele a teljes európai kontinens, az elmúlt fél évszázad legnehezebb időszakát igyekszik átvészelni, illetve a járványhelyzet kellős közepén milliók aggódnak megélhetésükért, saját és szeretteik egészségéért, az RMDSZ-es képviselő egy pillanatra sem hajlandó tűzszünetet hirdetni. Pedig, ha a jóérzés emberi parancsára nem is, legalább a napilap vizsgálta – általa „gumicsontnak” nevezett – ügy részleteinek ismeretében jobban tenné, ha hallgatna.

Sokat vitatott nagyváradi önkormányzati szabály, hogy a leromlott homlokzatú ingatlanokra ötszörös büntető ingatlanadót vetnek ki. Ez egyaránt érvényes mindenkire, így kevésbé ismert tény, hogy a legnagyobb büntetéseket éppen az állami vállalatok kapják. Ezért, bármennyire is ezt igyekszik sugallani Szabó Ödön, alapítványának megbírságolása nem nemzetiségi kérdés. Ugyanakkor emlegeti a Léda-ház korábbi önkormányzati felújítását is. Valóban, azt Nagyvárad önkormányzata finanszírozta Biró Rozália alpolgármestersége idején, nyilván az RMDSZ hathatós lobbijának folyományaként, ahogyan vizsgálat is zajlott akkoriban annak kapcsán, hogy hogyan adhatta ki Biró az akkor még önkormányzati ingatlant a saját vezetése alatt álló alapítványnak, úgy, hogy azt közpénzen fel is újították. A munkavégzés minőségét talán az akkori alpolgármesteren, párt- és jelenlegi képviselőtársán kellene számon kérnie, mert az a minőségi problémákkal együtt sem több, mint egy jellemző bihari RMDSZ-es ingatlanmutyizás. Az pedig, hogy a Léda-ház előkertje folyamatosan és évek óta gyakran méteres gyommal felvert szeméttelepre hasonlít, elsősorban a tulajdonos Mecénás Alapítvány vezetőinek szégyene. Ők azok, akik lassan egy évtizede hazudják a város magyarságának, hogy hamarosan a közösség szolgálatába állítják a neves épületet.

És ha már a vezetőkről ejtünk szót, Szabó újra és újra igazolja, hogy az igazmondás nem erőssége, hiszen állítása szerint ő ártatlan az ügyben, egy éve igyekszik a dolgokat rendbe tenni, mert nem ő volt az alapítvány elnöke. Ehhez képest már 2014-ben is ügyvezető elnöki minőségében nyilatkozott a Krónikának, 2016-ban pedig a transindex.ro-nak. Lehet, hogy arra sem emlékszik már, hogy a Mecénás Alapítványt a börtönt éppen csak megúszó Kiss Sándorral és Biró Rozáliával közösen alapították?

A Szabó Ödön által gumicsontnak minősített ügy az érmindszenti Ady-központra szánt, majd eltérített magyarországi támogatás, valamint az abból a Mecénás Alapítvány által ki tudja mire elköltött 1,1 millió euró botrányos története. Ezzel a pénzzel Szabóék azóta sem számoltak el, ugyanakkor abból a támogatásból mára csupán egy 280 ezer euró értékű ingatlan maradt, melyet, mint utólag megtudhattuk, ráadásul még 50 ezer eurónyi büntetés is terhel. A Krónika napilap ártalmatlan Léda-házzal kapcsolatos kérdései miatt megelevenedett Ady-központ-ügy és az a gátlástalanság, ahogyan Szabó Ödön mások besározásával igyekszik saját visszaéléseit leplezni, jól mutatják a bihari magyarság és a felette uralkodó RMDSZ évtizedek óta fennálló viszonyait. Sajnálatosnak és szégyenletesnek tartjuk, hogy miközben a parlamenti frakcióján belül megmondóembernek számító Szabó Ödönt képviselői minőségében is súlyos felelősség terheli a bukaresti gyökerű, ám általános morális és gazdasági válság miatt, a kritikussá váló járványhelyzetben sem képes egyébre, csak a gyűlölködésre”.


FRISSÍTÉS: Szabó Ödön reagálása

Mondjunk áldást… a nyomorúságban legyünk béketűrők!

Közleményben reagált a nagyváradi Léda-ház helyzetéről csütörtökön publikált cikkünkben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezete által megfogalmazott állításokra Szabó Ödön. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a következőket írta: „Nagyböjt van! Tavaly ugyanebben az időszakban ugyanazok indítottak ellenem lejárató kampányt, akik a minap. Idén sem kívánok hozzájárulni semmilyen vitákhoz sem Tőkés úr, sem az EMNP irányába, inkább két, ebben az időszakban számomra fontos bibliai idézetet hoznék mindenki elé elmélyülésre. Az elsőt tavaly is ajánlottam: Péter apostol I. levele, 3:9: Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek. Pál apostol levele a rómaiakhoz 12:12: A reményben legyetek derűsek, a nyomorúságban béketűrők, az imádságban állhatatosak. Én minden nap, ma is imádkozom mindenkiért, még akkor is, ha tegnap, ma vagy holnap gyaláztak, gyaláznak vagy gyalázni fognak.”

Amint azt már közöltük, lapunk és portálunk szerkesztési gyakorlatában nem tartjuk üdvösnek a különféle alakulatok és egymással szemben álló felek újságunk hasábjain történő levélváltásait. Kifejezetten örülnénk, ha az említett témában legközelebb arról számolhatnánk be, hogy eme, a nagyváradi magyarság számára rendkívüli fontossággal bíró épület sorsában végre előremutató és pozitív változás állt be – függetlenül attól, hogy az aktuálisan mely közéleti szereplő érdemeként lenne feltüntethető.

A Bihari Napló és az Erdély Online szerkesztősége

Borítóképünkön a nagyváradi Léda-ház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában