Járványügy

2020.04.22. 11:02

Önkéntes csoport és polgárőrség is működik Szentjobbon

Zatykó Jácint szentjobbi alpolgármester arról számolt be portálunknak, hogy irányítása alatt nemcsak önkéntes csoport tevékenykedik járványügyben, hanem egy polgárőrség is megalakult a település biztonságosabbá tételéért.

Pikó Stefánia

Egy körülbelül 25 fiatalból álló önkéntes csoport létesült Szentjobbon, akik szabadidejükben a segítséget igénylő családok, idős személyek hétköznapjait igyekeznek megkönnyíteni – tudtuk meg. Az önkéntesek igazán aktívak, nem csupán bevásárlással foglalkoznak, hiszen már maszkokat is készítettek, amelyeket a helyi egészségügyi dolgozóknak adtak át. Az alpolgármester elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a lakosok tisztában legyenek a jelenlegi helyzettel, fontos, hogy hiteles információkhoz jussanak, és ők igyekeznek mindenben segíteni. Saját Facebook-oldalán is meghirdette már, hogy ha a lakosoknak bármilyen problémájuk akad, jelentkezzenek, legyen szó számlakifizetési gondokról, vagy a saját felelősségre megírt nyilatkozat kitöltésével kapcsolatos problémáról. Mint minden más településen, itt is akadnak olyanok, akik a többszöri figyelmeztetés ellenére sem igazán értik meg, vagy nem igazán törődnek az előírásokkal, de nagyon kevés ilyen eset van a faluban, különösebb fegyelmi problémák nincsenek. Bár az emberek nem „lázadoznak”, a közhangulat nem épp a legkellemesebb: lassan-lassan fogyni kezd a türelem, érezhető a kijárási tilalom és vírus keltette feszültség, az emberek, főleg az idősek pedig félnek is a megbetegedéstől – néhányan mindannak ellenére is, hogy az önkéntesek betartják a higiéniai előírásokat, és maszkokat, kesztyűket használnak.

Nagyobb a biztonság

A faluban jelenleg csupán egy, Dániából hazaérkezett személy tartózkodik otthoni elkülönítésben, de az izoláció már nem tart sokáig, ugyanis ez pénteken lejár, és ha addig más nem jön haza, nem is lesz senki efféle elkülönítésben.

Az eddig megkeresett önkormányzatok közül csak innen érkezett olyan panasz, mely a betörések, lopások számának növekedéséről ad hírt. Zatykó Jácint elárulta, hogy a szükségállapotot megelőzően is előfordultak ilyen esetek a településen, de ennek bevezetése óta valamelyest megszaporodtak ezek. Annak érdekében, hogy a lakosok biztonságban érezhessék magukat, megalapítottak egy jelenleg közel 50 főből álló, önkéntes alapon működő polgárőrséget, melynek tagjai éjszakánként a falu utcáit járják. A múlt hét folyamán több alkalommal is sikerült megakadályozni különböző betörési kísérleteket. A polgárőrség vezetője saját Facebook-oldalán részleteiben számol be a csoport tevékenységéről, így a lakosok onnan is értesülhettek arról, hogy április 16-án éjjel a Berettyó oldaláról közelítették meg tolvajok a házakat, feltehetőleg valamelyik állattartó gazda telkét tűzték ki célul. Sikerült elriasztani őket, de több mint két óra követés után eltűntek, így nem derült ki, hogy kik lehettek.

A szükségállapot ezen a településen is a közösség összefogását, együttműködését erősítette meg: mindenki segít, ahogy tud, ki a polgárőrségben, ki az önkéntes csoportban.

Borítókép: Facebook/Zatykó Jácint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában