Akadályozás

2020.04.09. 14:01

Nem engedik át mától az ingázókat Borson

A román belügyminisztérium döntése értelmében mától, április 9-től nem engedik át az ingázókat a borsi határátkelőn. A döntésről Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke tájékoztatta portálunkat, aki levelet is írt a belügyminiszternek az ügy mihamarabbi tisztázása, illetve rendezése érdekében.

Pap István

Portálunknak nyilatkozva Pásztor Sándor kifejtette: mától megakadályozzák Borson a személyátkelést. Amikor elfogadták az ingázás rendezésére vonatkozó közös határozatot, akkor ezt mindenki úgy értette, hogy a meglévő határátkelőhelyek mellett nyitják meg Csanádpalotát, Nagyszalontát és Székelyhidat. Most helyesbített a román fél, és arra hivatkozik, hogy mivel a határozatban csak erre a három határátkelőre történik hivatkozás, ezért csak ezen a három határátkelőn közlekedhetnek az ingázók. Ez a rendelkezés azonban, folytatja Pásztor, ellehetetlenítik azok helyzetét, akik Biharkeresztesről ingáznak a váradi ipari parkba, vagy Váradról ingáznak Berettyóújfalura, hiszen a Nagyvárad vonzáskörzetében lakók most el kell menjenek Nagyszalontáig vagy Székelyhídig ahhoz, hogy átjussanak magyarországi munkahelyükre, a borsi vámon ugyanis csak a tehergépkocsikat engedik át, mindenki mást izolálnak. Hozzátette, hogy Székelyhídon is fennakadások vannak, ott volt alkalom, hogy kilencszáz méteres sor alakult ki.

Megoldási javaslat

Levelében a megyei tanácselnök azt kéri a belügyminisztertől, hogy az ingázóknak megnyitott határátkelők listájára vegyék fel Borsot is, akár úgy, hogy egy külön sávot biztosítsanak számukra, annál is inkább, mert a legtöbb Bihar megyei ingázó a borsi vámon lép át Magyarországra. Amennyiben ez mégsem lehetséges valamilyen okból kifolyólag, akkor nyissák meg a vizesgyáni határátkelőt, ahol a járvány kitörése előtt működött egy kishatárátlépő a helyiek számára, és ez van a legközelebb a Nagyvárad vonzáskörzetében élő ingázókhoz. Amennyiben pedig ez a kérés sem talál meghallgatásra, akkor legalább bővítsék a Székelyhíd-Létavértesen szolgálatot teljesítők létszámát, itt ugyanis a kevés létszám, ugyanakkor nem egy esetben a határrendészek hozzáállása is problémákat okoz az ott ingázó román állampolgároknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában