Figyelmeztetés

2023.02.08. 10:48

Figyelmeztetés: tragédiát okozhat a fagy

Tekintettel arra, hogy jelentősen lehűlt az idő, a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség néhány jó tanáccsal szolgál a fagy okozta balesetek elkerüléséért.

Forrás: ISU

Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése alapján a következő időszakban is marad a lehűlés Bihar megyében, átlagosan a legmagasabb hőmérséklet -3 – 1 Celsius fok között, és a legalacsonyabb -15 – -8 Celsius fok között várható. Ezek az értékek a februárban megszokott hőmérsékleteknél jóval alacsonyabb értékek. Épp ezért a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség egy sor hasznos tanáccsal szolgál a megye lakosainak. Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy célszerű mindig figyelemmel kísérni az időjárás-jelentést és a katasztrófavédelemért felelős helyi hatóságok tájékoztatását. Fontos, hogy elegendő fűtőanyag maradjon minden napra, ezért, ha szükséges, csökkenteni kell a hőmérsékletet a lakásokban, házakban. Továbbá ne terhelje túl az otthona elektromos rendszerét, több nagy teljesítményű elektromos berendezés egyidejű használatával. A hordozható fűtőberendezéseket legalább egy méterre kell elhelyezni a gyúlékony anyagoktól.

A fagy jelei

A fagy könnyen roncsolja az emberi testet, sokszor észrevétlenül. Épp ezért fontos odafigyelni az intő jelekre, mint például az érzékelés elvesztésére, az ujjbegyek, a lábujjak, a fülek és az orr elfehéredésére. Ilyen tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A kihűlés (hipotermia) jeleire is oda kell figyelni. Ezek közé tartozik: a kontrollálhatatlan reszketés, az emlékezetkiesés, a dezorientáltság, az összefüggéstelen beszéd, a nehézkes beszéd, álmosság és kimerültség. Ha ilyen tüneteket észlel, vigye az áldozatot meleg helyre, vegye le a nedves ruházatot, melegítse először a test középső részét, és ha az áldozat eszméleténél van, adjon meleg, alkoholmentes italt. A lehető legsürgősebben kórházba kell szállítani az áldozatot.

 

Korcsolyázás

A Bihar megyei tűzoltók arra is felhívják a lakosság figyelmét, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve, ha a folyók, tavak, gyűjtőcsatornák befagyott felszínén szabadidős tevékenységeket (korcsolya, szánkózás) folytatnak, hiszen a nem megfelelően befagyott jégréteg bármikor beszakadhat, ami akár életveszélyes is lehet. A tragikus következményekkel járó események megelőzéséért a szülőknek azt ajánlják, hogy beszéljenek gyermekeikkel arról, milyen kockázatokat rejt a befagyott vízfelszínen való séta vagy játék, illetve a közutakon vagy azok közelében a szánkózás. Ne hagyják felügyelet nélkül, főleg a kisebb korosztályt. Mivel a jégréteg vastagsága nem kiszámítható, a horgászoknak is azt ajánlják, hogy kerüljék a lékhorgászatot.

A katasztrófavédelem egyúttal emlékezteti a lakosságot, hogy az épületek tulajdonosai vagy kezelői kötelesek eltávolítani az ereszcsatornákon kialakult jégcsapokat, hiszen ha egy-egy nagyobb darab leesik, az akár súlyos személyi sérülést vagy anyagi károkat okozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!