Kék hírek

2023.02.09. 14:18

Csalás miatt kerültek előzetes letartóztatásba

Kilenc házkutatást tartottak és öt személyt tartóztattak le szerdán a Szervezett Bűnözés Elleni Csoport (BCCO) rendőrei és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei.

Forrás: BCCO

ERDON-összeállítás

A BCCO és a DIICOT összesen kilenc házkutatást tartott február 8-án Arad és Temes megye területén, nyolc személy otthonában, akiket azzal vádolnak, hogy létrehoztak egy szervezett bűnözési csoportot és törvénytelen pénzügyi tranzakciókat hajtottak végre. A hatósági vizsgálat során kiderült, hogy a 2022 óta egész mostanáig működő hálózatot 22–40 év közötti férfiak hozták létre és tevékenykedtek benne.

Forrás: BCCO

A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy csalással megszerezték az Európai Unió egyik országában működő pénzügyi-bankintézet által kibocsátott elektronikus fizetési eszközök azonosító adatait, ezeket mobiltelefonokra telepítették, és ezek segítségével Nagyváradon, Aradon, Temesváron és Déván különböző kereskedőktől új típusú, nagy értékű mobiltelefonokat, laptopokat és más elektronikus termékeket vásároltak, összesen 493.018,49 lej értékben. A lebukás esélyének csökkentése érdekében a csoport tagjai egy online kifizetési alkalmazás segítségével virtuális bankkártyákat hoztak létre, s azzal fizettek. A megvásárolt termékek egy részét a csoport tagjai eladták, a másik részét megtalálták a rendőrök a házkutatások során. A házkutatások során tehát elkoboztak 17 mobiltelefont, hét laptopot, egy táblagépet, egy hard-disket, négy adattárolót, 21 SIM-kártyát, bankkártyákat, 10.900 eurót, 2500 lejt, személyi iratokat (melyek nagy valószínűséggel hamisítottak) és 92 gramm kristályosított port.
A házkutatások után hat személyt hallgattak ki, közülük ötöt 24 órás előzetes letartóztatásba helyeztek. Február 9-én mindannyiukat bíróság elé állították. A vádlottak közül három személyt harminc napos előzetesbe helyeztek, két személyt pedig 60 napos bírósági felügyelet alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!