Felhívás

2022.09.23. 07:01

Kéménytűz volt Körösgyéresen, a tűzoltók elővigyázatosságra intenek

Archív felvétel

Törő Enikő

Az 112-es hívószámon jelentették be szerda délután, hogy kigyulladt egy ház Körösgyéresen (Girișu de Criș), megjegyezve, hogy a ház tetőzete ég. A helyszínre három tűzoltócsapat érkezett, kiérkezésükkor lángokban állt a ház padlása. Először lokalizálták a tüzet, hogy az ne terjedjen tovább az egész tetőre és a ház helyiségeire. Az egyik helyiség mennyezetéből körülbelül 10 négyzetméternyi rész tönkrement. A tüzet egy kormos kémény okozhatta. 

Megelőzés

Az elmúlt időszak lehűlésének következtében már sokan elkezdtek fűteni, azonban a megelőző intézkedések (kéménytakarítás, ellenőrzés) gyakran elmaradtak. A tűzoltók közleménye szerint az elmúlt egy évben 128 kéménytűzhöz riasztották őket, ebből 86 alkalommal anyagi kár is keletkezett. 

A megyében több megelőzést népszerűsítő kampány is zajlik: R.I.S.C. A biztonság NEM szerencsejáték! (Siguranța NU e un joc de noroc!) és a R.I.S.C. Mondj le róla. A nem szakszerű megoldás katasztrofális! (Renunță. Improvizațiile sunt catastrofale!). Mindkét kampány célja felhívni a figyelmet a biztonságra és a szakszerű megoldásokra. 

Elsősorban a fűtőberendezés ellenőrzése a legfontosabb, akár magánházról, tömbházlakásról, közintézményről van szó.  A kályhákat biztonságos távolságra kell építeni, helyezni könnyen gyulladó anyagoktól és tárgyaktól. Külön figyelmet kell szentelni a kályhában való begyújtásra, főleg, ha gyúlékony folyadékot is használunk. A kályha ajtójának jól záródását mindenképpen ellenőrizni kell, illetve a kályhaajtó elé a padlóra, parkettára stb. helyezzünk egy fémlemezt, hogy amennyiben kipattan egy parázs, ne gyulladjon ki semmi. Ne hagyják felügyelet nélkül a házat, amikor a kályhában ég a tűz, ne bízzák azt gyermekek gondjaira sem. A füstelvezető kéményeket rendszeresen szakember kell ellenőrizze, tisztítsa, megjavítsa, ha ez szükséges. Figyelmeztessék gyermekeiket arra, hogy ne menjenek a fűtőtestek közvetlen közelébe és ne nyissák ki a kályhaajtót. A hamut és a parazsat külön gödörben kell tárolni, szél esetén vízzel kell eloltani azt.

Elektromos hálózatra kapcsolt fűtőberendezéseket szintén ne hagyjanak bekapcsolva, ha nincsenek otthon. Ne használjanak hibás, vagy rögtönzött fűtőberendezéseket, ellenőrizzék a vezetékek szigetelését, illetve a kapcsolókat, biztosítékokat, ne terheljék túl az elosztókat. Amennyibe elektromos fűtőberendezést használnak, figyeljenek arra, hogy ne érjenek hozzá nedves kézzel. Amennyiben a berendezés meghibásodik, bízzák szakemberekre a javítást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!