Tragédia

2022.09.27. 19:20

Holtan találtak egy idős nőt egy Téglavető utcai lakásban, egy másikat kórházba szállítottak

Rendőrségi vizsgálat indult annak a tragikus esetnek az ügyében, amely kedden következett be Nagyváradon: a jelek szerint két idős nő szén-monoxid mérgezést szenvedett egy Dacia (Téglavető) utcai lakásban. Az egyiküket sikerült újraéleszteniük a helyszínre riasztott mentőegységeknek, a másik azonban sajnos életét vesztette. Az első vizsgálatok alapján kizárták, hogy az idős hölgyek bűncselekmény áldozatai lettek volna.

Forrás: ISU

Erdon-összeállítás

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) keddi közleménye szerint a helyszínre érve a mentőegységek azt tapasztalták, hogy a második emeleti lakásban magas a levegő szén-monoxid tartalma, illetve gáz jelenlétét is érzékelték a mérőműszerek. Ez utóbbit csak kis koncentrációban, ugyanis a tűzoltókat riasztó férfi, miután bejutott a lakásba, elzárta a gázpalackot, és az ablakokat kinyitva kiszellőztette a helyiséget.

A Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Alina Fărcuţa arról tájékoztatott: az 112-es segélyhívót kedd délben 12.15 óra körül hívta az említett, nagyváradi férfi, az egyik áldozat, egy 88 éves hölgy unokaöccse. A férfi a nagynénjéhez érkezett látogatóba, aki nemrég műtéti beavatkozáson esett át, és aki egy 79 éves barátnőjével együtt tartózkodott a lakásban. Utóbbi Nagyszebenből érkezett Váradra látogatóba, illetve azért, hogy segítségére legyen a műtéten átesett asszonynak. A helyszínre érkezett mentőegységeknek csak a váradi hölgyet sikerült újraéleszteniük, akit kórházba szállítottak. „Sajnos a második áldozat, egy 79 éves, nagyszebeni nő esetében megállapították a halál beálltát. Ennek pontos oka a boncolást követően derül ki” – nyilatkozta Alina Fărcuţa, hozzátéve, hogy a jelenlegi nyomozati szakaszban nem találtak arra utaló jeleket, hogy a nők bűncselekmény áldozatai lettek volna. Az ügyben további vizsgálat folyik.

A szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, a nem teljes körű égés során termelődik. A jelenlétét azonban észlelhetjük, heves fejfájást, szédülést, szabálytalan szívritmust, hányingert, aluszékonyságot okoz – figyelmeztet a katasztrófavédelem közleményében. A szén-monoxid jelenléte fulladást, vagy akár halált is okozhat. Ha a levegőben 0,1 százalék a szén-monoxid-tartalom, az egy óra alatt végezhet az azt belélegzővel, a koncentráció növekedésével csökken ez az időtartam: 1 százalék – 15 perc, 10 százalék azonnali halált idéz elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!