Mentési akció

2022.08.17. 12:12

Ismét akcióban a hegyimentők

Forrás: Salvamont Salvaspeo Bihor

Erdon-összeállítás

Egy lengyel turista kérte a Bihar megyei hegyimentők segítségét kedden este Pádisi-fennsíkon. A 112-es segélyhívó számra 18.30 körül érkezett be a hívás. A lengyel turista a Galbena-körúton haladt egy kisebb túristacsoport tagjaként, amikor a baleset érte. A baleset pontos helyszínének azonosítása után a Glăvoi-réten szolgálatot teljesítő hegyimentők siettek a bajba jutott segítségére. A mentőcsapat este 20 óra körül érte el az áldozatot, a helyszínen kiderült, hogy a férfi válla kificamodott és nagy fájdalmai vannak. A turistát ellátták, őt és a turistacsoportot a Glăvoi-réti hegyimentő bázishoz kísérték. Miután rögzítették a sérült vállát, az állapota lényegesen javult, így a mentőkre sem tartott igényt, a lengyel csoport végül visszatért szálláshelyére. A hegyimentők ismételten felhívják a turisták figyelmét arra, hogy az említett túraútvonal az egyik legnehezebbek közé tartozik, tekintve, hogy nagyon hosszú és nagyok a szintkülönbségek. Az elmúlt időszak kánikulai időjárása és a heves esőzések további hátrányt jelentenek a kirándulók számára. Éppen ezért a hegyimentők azt ajánlják, hogy a Galbena-körút teljesítésére csak a hegyi turizmusban jártas és megfelelő felszereléssel rendelkező személyek vállalkozzanak. Az elmúlt két hétben a hegyimentőket szinte naponta riasztották ehhez a túraútvonalhoz, legtöbbször fizikailag kimerült, kiszáradt személyekhez. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy mindkét tényező akár súlyos balesetekhez is hozzájárulhat, ezért mindenki csak erőnlétének és tapasztalatának megfelelő túraútvonalon induljon el.

Forrás: Salvamont Salvaspeo Bihor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában