Kárelhárítás

2020.06.19. 09:15

Sok hívás érkezett a katasztrófavédelemhez a szerdai esőzések után

Forrás: ISU

A Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelősége összesítéséből kiderül, hogy a szerdai nap folyamán összesen 70 alkalommal volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére, ebből 68 esetben az esőzések, áradások okozta károkat kellett elhárítsák, két alkalommal pedig lángokkal küzdöttek meg. Összesen hét települést érintettek a túláradások, köztük Nagyváradot is, ahol 14 háztartásban volt szükség szivattyúzásra az elöntött pincék, udvarok miatt.

Nagyváradon az állatkert közelében lévő Ursului utcán egy lépcsőházban tört ki tűz, ide két tűzoltócsapat szállt ki. A lángokat sikerült idejében eloltani, így egy kapcsolótáblán és egy padlásra vezető lépcsőn kívül más nem károsodott. A tüzet feltehetőleg egy meghibásodott biztosítéktábla okozhatta. Ugyanezen a napon a szalárdi katonai tűzoltóegység tagjai szálltak ki egy kigyulladt autóhoz a településen.

Vízhelyzet

A június 13–17. közötti bőséges csapadék következtében a Körösök vízgyűjtő területén hirtelen végbemenő vízszint-emelkedések keletkeztek, több Bihar megyei településen is károkat okozva: Belényesirtás, Kisősi, Cécke és ezek környéke. Ezekben a zónákban több kisebb patak, de még a Fekete-Körös is kiáradt.

Tovább tart az áradásveszély

Mint ismeretes, a Körösök Vízügyi Igazgatósága csütörtök este 20 óráig sárga riasztást, 14 óráig pedig másodfokú, narancssárga kódot hirdetett, árvízveszélyt jelezve. Csütörtökön 12 órakor újabb közleményt adtak ki, melyben tudatják a lakossággal, hogy újabb riasztásokat léptettek érvénybe, meghosszabbítva ezek által a már említetteket. Az újabb sárga kód, mely kisebb túláradásokat jelentő vízszint-emelkedéseket jelez, június 18-ától érvényes, egészen péntek (június 19.) éjfélig. Máramaros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy és Arad megyék mellett Bihar is érintett. Szintén június 18-án déltől június 19-én 16 óráig narancssárga kód is érvényes, mely azt jelenti, hogy egyes folyók vize akár a második figyelmeztetési szint fölé is emelkedhet, illetve a patakok túláradására is számítani lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!