Népszerű darab

2021.01.20. 09:06

A cigánybáró részletei hallhatók a heti OperaSzerdában

Ifjabb Johann Strauss nagyoperettje, A cigánybáró népszerű részletei szólalnak meg a héten az OperaSzerda című sorozatban az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

Ulbrich Andrea (b) Czipra, Zavaros Eszter (k) Szaffi és László Boldizsár (j) Barinkay Sándor szerepében ifj. Johann Stauss A cigánybáró című nagyoperettje próbáján a fővárosi Erkel Színházban 2017. március 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Mint a Magyar Állami Operaház keddi közleményében felidézik, ifjabb Johann Strauss egyik budapesti látogatása alkalmával ismerkedett meg Jókai Mórral, az ismeretség gyümölcse pedig A cigánybáró lett, amelynek zenéjében csodálatosan megférnek egymás mellett a csárdás, a cigányzene, a bécsi keringő és a fajsúlyosabb dallamok is, és amellyel a 60 éves Strauss újra meghódította a fél világot.

A Jókai-kisregény megjelenését és a bécsi operettbemutatót követően száz évvel a mű Dargay Attila animációs rendezőt is megihlette, és azóta több nemzedék már a Szaffi című rajzfilmből ismerte meg a száműzetésből hazatérő nemes, a cigányasszony és rejtélyes leánya, a felkapaszkodott disznókereskedő és a temesvári pasa kincsének fordulatos történetét. A vájtfülűek azonban a rajzfilm aláfestő zenéjében is felismerhették a népszerű operett dallamait emlékeztetnek az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Operaház előadásában a cigánybáró, Barinkay Sándor szerepét Boncsér Gergely énekli, partnerei a koncertszerű előadásban Horti Lilla (Szaffi), Wiedemann Bernadett (Czipra), Szvétek László (Zsupán), Rőser Orsolya Hajnalka (Arzéna), Bátki Fazekas Zoltán (Carnero gróf), Farkasréti Mária (Mirabella) és Haja Zsolt (Homonnay lovag).

Az est művészeti vezetői Tóth Erika és Lázár Katalin, zongorán közreműködik Tóth Sámuel Csaba, vezényel Kocsár Balázs. A műsor narrátora Mona Dániel zenetörténész.

Borítókép: Ulbrich Andrea (b) Czipra, Zavaros Eszter (k) Szaffi és László Boldizsár (j) Barinkay Sándor szerepében ifj. Johann Stauss A cigánybáró című nagyoperettje próbáján a fővárosi Erkel Színházban 2017. március 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában