élő hagyományok

2020.09.14. 12:45

Örökség Ünnepet rendeznek hétvégén a Skanzenben

A mezőtúri fazekasságot, a nagyecsedi tánchagyományokat, a kalocsai népművészetet és a karcagi birkapörköltfőzés hagyományát is megismerhetik a látogatók.

Szombaton Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, vasárnap az Erdőfű és Balogh Melinda ad koncertet.

„Sokszínű szellemi kulturális örökségünket ünnepli szeptember 19-én és 20-án a Skanzen” – olvasható az intézmény közleményében, amely kiemeli: a hagyományosan pünkösdi rendezvényt tartja az idén szeptemberben a múzeum.

Az Örökség Ünnepen egy helyszínen ismerhetik meg a látogatók Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét.

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek színes szokásaikat, kézműves és szóbeli hagyományaikat mutatják be.

A látogatók találkozhatnak az egri fertálymesterekkel, akik a százráncú köpeny titkaiba avatják be őket, felpróbálhatják a mohácsi busók vagy a Mezőkövesd környéki matyók viseletét.

Az érdeklődők a nagyecsedi cigány és magyar táncos tradíciók mellett megismerkedhetnek a selmeci diákhagyományokkal és a mohai tikverőzéssel is.

Kézműves bemutatók során fedezhetik fel a látogatók a nagykunsági gyapjúhímzést, a höveji csipkekészítést és a tápéi gyékényszövést.

Hangszerbemutatón és madárbemutatón is részt vehetnek, továbbá a lipicai lótenyésztés, valamint a kékfestés hagyományát is megismerhetik az érdeklődők.

Zenei programot is kínál a hétvégén a Skanzen. Szombaton a világzenét játszó Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet ad koncertet, vasárnap a táncházzenészek összefogásával létrejött Erdőfű és Balogh Melinda zenél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában