Bulvár-celeb

2021.08.12. 20:52

Megható: katonák mentették meg az M0-son megsérült kismama életét

Röviddel a baleset után értek a helyszínre, így percekkel az ütközés után meg tudták kezdeni az életmentést.

Forrás: honvedelem.hu

Megrázó baleset történt szerdán az M0-ás autóúton: egy család nekiütközött autójával egy kamion kerekének, amitől a kocsi megpördült majd felborult. Az anyósülésen utazó terhes kismama a karambol során kirepült az autóból.

A baleset sérültjeit elsőként az MH Egészségügyi Központ katonái, Takács Gábor főtörzsőrmester, ápoló és Sárközi Tamás tizedes, gépkocsivezető látta el augusztus 11-én, szerdán. A segítségnyújtásban Katona István őrvezető, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonája is részt vett – számolt be az esetről a honvedelem.hu nyomán a szoljon.hu.

Mint a portál írja, a két katona egy tűzszerész feladat biztosításához indult útnak a honvédség mentőgépkocsijával Tatárszentgyörgyre. Az M0-s autóút déli szektorában, az M5-ös lehajtó felé haladva a szembe sávon egy tetejére borult gépkocsira és egy mögötte fekvő sérült személyre lettek figyelmesek.

A baleset éppen akkor történhetett, hiszen a környéken dolgozó útkarbantartó munkások csak akkor futottak a helyszín felé. A katonák természetesen a legelső lehajtónál visszafordultak a mentőgépkocsival, eközben az Országos Mentőszolgálat ügyeletét is értesítették a balesetről.

A helyszínre érkezve egy terhes nőt találtak az úton fekve, akit azonnal megvizsgáltak és egy nyakrögzítővel láttak el. A hölgy férje szerencsére csak könnyebben sérült meg.

A helyszínre hamarosan megérkezett az Országos Mentőszolgálat mentőorvosi autója, a vecsési mentőgépkocsi és néhány perccel később egy mentőhelikopter is leszállt a helyszíntől biztonságos távolságra. Az MH Egészségügyi Központ katonái ekkor átadták a sérültek ellátását a mentőszolgálat szakembereinek, majd a mentőhelikopter felszállása után folytatták útjukat a tűzszerész feladat biztosítására.

Katona István őrvezető, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonája – akinek CLS (Combat Life Saver – harctéri életmentő) végzettsége is van – Budapestről Szolnok irányába haladt, amikor az előtte körülbelül öt-hat autónyira haladó személyautó többször átfordult a levegőben.

Az őrvezető azonnal megkezdte a földön fekvő sérült ellátását, szabad légutat biztosított, majd megvizsgálta a kismamát. Szerencsére törést, komolyabb vérzést nem észlelt.

Amikor a sérült nő magához tért zavart állapotban volt és kiderült, hogy nem tud magyarul. Egy másik, románul tolmácsoló segítségnyújtó segítségével Katona őrvezető nyugtatta a kismamát a mentők kiérkezéséig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában