Járvány

2021.04.20. 06:29

Ütemezett lépésekben indul újra a gazdaság

A gazdaságvédelmi intézkedések mellett elkezdődött az újraindítást segítő akcióterv megvalósítása is. Ez utóbbi több ütemből áll, a többi között idetartoznak az otthonteremtés kedvezményei, a 13. havi nyugdíj visszavezetése, a gyorskölcsön és az 1500 mil­liárd forintos felsőoktatási fejlesztési program.

A kormány intézkedései, így a többi között a bértámogatások, az átmeneti adócsökkentések, a vállalati és a lakossági törlesztési moratórium érdemben hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez. Ezek mind a gazdaságvédelmi akcióterv ma is hatályban lévő lépései, amelyekről tegnap közöltünk részletes összeállítást. Mindezek mellett azonban elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv is, amelynek most összegezzük az eddig ismert elemeit.

A program három ütemben valósul meg: az első január 1-jétől április 1-jéig tartott, a második április 1-jétől július 1-jéig, a harmadik ütem pedig július elejétől októberig tart majd.

Az első körbe tartozik a korábban bejelentett lakásépítési forgalmi adó öt százalékra csökkentése és a felújításokhoz biztosított hatmillió forintos kedvezményes hitel. Ez utóbbiból hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás. Ezek a pontok szervesen kapcsolódnak Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjához, amely január 1-jétől elérhető. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) segítségével az ötszázalékos áfát is vissza lehet igényelni, míg az így vásárolt ingatlan esetében illetékmentességet élveznek a gyermekesek vagy a gyermeket tervezők. Aki beépíti egy családi ház tetőterét, az is igénybe veheti a kedvezményt, ami akár tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet. A január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfatartalmát pedig ötmillió forintig visszatéríti az állam.

Szintén az első ütemhez tartozik a 13. havi nyugdíj többlépcsős visszaépítése. Ennek eredményeként az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, összesen 2,56 millió ember kapta meg ebben az évben az egyheti pluszjuttatást, összesen 77 milliárd forint értékben.

Az újraindítási akcióterv keretében született döntés arról is, hogy 2022. január 1-jétől a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ennek köszönhetően a fiataloknak jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet a jövedelmük.

Ez átlagosan mintegy negyvenezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent, éves szinten pedig félmillió forint pluszt. Mindez évi mintegy 140 mil­liárd forintot jelent a költségvetésnek.

Az első ütemhez tartozik a gyorskölcsön bevezetése. A járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozások tízmillió forint erejéig tíz évre szóló kamatmentes hitelt vehetnek igénybe, amelyet csak három év után kell elkezdeni törleszteni. A hitelprogram keretösszegét a kormány százmilliárd forintban határozta meg, a gyorskölcsön lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank. A termék népszerűségét bizonyítja, hogy március 8-a óta már több mint 3600 kérelmet fogadtak be 28 milliárd forint értékben – írja a Magyar Nemzet.

Az akcióterv második ütemében 1500 milliárd forintos fejlesztés veszi kezdetét a felsőoktatásban. A pénzből jut az egyetemek infrastruktúra- és eszközfejlesztésére, az intézmények innovációs tevékenységének erősítésére és tudományos parkok létrehozására is.

Mindezek mellett a projekt kiterjed a szakképzési rendszer területére is.

A harmadik ütemben szintén nagy beruházások kezdődnek majd. A terv szerint júliustól alapvetően a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építenek majd a fejlesztések. Ebbe a körbe sorolható továbbá, hogy megjelennek a következő nyolc-tíz évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégia első pályázatai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában