Élelmiszerbiztonság

2022.06.18. 07:00

Ellenőrzi a hatóság és biztonságosnak találja a magyar termékeket

Alaptalan vádak érik a hazai élelmiszereket, az itthon kapható termékek közül ugyanis – a sajtóban többször megjelent állításokkal szemben – az uniós átlagnál jóval kevesebb áruban talált a hatóság növényvédőszer-maradékot. A zöldségek és gyümölcsök védelme érdekében Nagy István agrárminiszter is tollat ragadott. A tárcavezető képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában mutatott rá arra, hogy a magyar termékek az EU-s átlagnál is biztonságosabbak.

Biztonságosak a hazai élelmiszerek, a növényvédőszer-maradékok az európai uniós átlagnál is alacsonyabb mértékben fordulnak elő a hazai piacra kerülő zöldségekben, gyümölcsökben és a feldolgozott termékekben – hívta fel a figyelmet Nagy István. Az agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában egy 2020-as ellenőrzés-sorozat eredményeit sorolja – írja a Magyar Nemzet.

Ismeretes, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiterjedt növényvédőszer-maradék monitoringprogramot működtet, a hatóság kockázat alapú mintavétel-sorozatának keretében 2020-ban 163 feldolgozott termék, bébiétel, 51 darab takarmány, valamint 2494 friss zöldség, gyümölcs és gabonaminta növényvédőszer-maradék tartalmának vizsgálatát végezték el a szakemberek.

Az ellenőrzés-sorozat jó eredményt hozott, a vizsgált tételeknek csupán egy százaléka volt kifogásolható, ami a töredéke az unió 5,1 százalékos átlagának.

Nagy István rámutatott arra is, hogy az elmúlt időben számos olyan jogszabály-módosítás történt, amely a növényvédő szerek által jelentett kockázatot hivatott csökkenteni. December közepén lépett hatályba a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosítása, amely többek között a környezet védelmét is erősíti. Ez a rendelet írja elő az integrált növényvédelem alapelvei­nek használatát, 2022 július elsejétől pedig előírja a permetezési napló kötelező elektronikus vezetését. 

A miniszter szerint ezzel nagyban növelhető a növényvédelem átláthatósága, a hatékonyabb ellenőrzések pedig hozzájárulnak a kezelések szabályszerű végrehajtásához.

A növényvédő szerek jelentette kockázatok csökkentését hivatott mérsékelni az is, hogy 2020. január elseje óta már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetezőgépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni. Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a forgalmazott növényvédő szerek hektárra vetített mennyisége hazánkban évek óta az EU-átlag alatt van.

– Magyarország kiemelt figyelmet fordít a természet – beleértve a beporzó rovarok – és az emberi egészség védelmére.

Véleményünk szerint szem előtt kell tartani azt is, hogy megfelelő mértékben biztosítsuk a termesztés biztonságát, különös tekintettel az orosz–ukrán háború miatt esetlegesen fellépő élelmiszer-ellátási problémákra, a klímaváltozás okán egyre több újonnan megjelenő növénykárosítóra, illetve az egyre nagyobb mértékű globális népességnövekedésre – emelte ki a tárcavezető.

Az új közös agrárpolitikához kapcsolódó stratégiai tervet is úgy alakította ki az Agrárminisztérium, hogy az úgynevezett zöldfelépítménye jól illeszkedjen a környezeti célok – köztük a fenntartható növényvédelem – teljesítéséhez. Az előttünk álló ciklus támogatásai közt az ökológiai gazdálkodás fejlesztése is kiemelt figyelmet kap.

Az élelmiszerek, főként a zöldségek és gyümölcsök növényvédőszer-szennyezettségével kapcsolatban a Nébih is állást foglalt. A hatóság tájékoztatása szerint a sajtóban korábban többször megjelent rémhírekkel ellentétben biztonsággal fogyaszthatók az itthon termett zöldségek és gyümölcsök. A vizsgálatok tapasztalatai szerint a magyar termékek összességében biztonságosak, a gazdák tisztában vannak a felelősségükkel, és annak megfele­lően végzik termelőmunkájukat. 

A múlt évben egyébként összesen 15 termékben mért a hatóság laboratóriuma kifogásolható növényvédőszer-maradékot, az idén pedig eddig hat alkalommal találkoztak ilyen növényi áruval a szakemberek. 

A Nébih ugyanakkor jelezte: emberi megbetegedést ezek az esetek nem okozhattak. Ahhoz ugyanis, hogy egy növényvédőszer-maradékkal szennyezett áru gondot okozzon, naponta emberfeletti mennyiséget kellene belőle elfogyasztani.

Borítókép: Illusztrációfotó / 20200805 / Fejér Megyei Hírlap / Pesti Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában