építésgazdaság

2021.10.03. 09:11

Januárig megmarad az építőipari termékek kivitelének bejelentési kötelezettsége

Egy friss kormányrendelet 2022. január 3-ig hosszabbítja meg az építőipari alapanyagok exportjára vonatkozó bejelentési, regisztrációs kötelezettségeket – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca közleménye szerint.

A worker coats a piece of wall with some primer on a building under construction, in Bordeaux, southwestern France on September 14, 2021. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Philippe Lopez

Az államtitkár kiemelte, a kormány többféle intézkedéssel védi a magyar emberek érdekeit, hogy az otthonteremtési támogatások valóban a családokat szolgálják.

A hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosítása érdekében nyáron megalkotott rendelkezés eredetileg szeptember végéig kötötte bejelentéshez az építőanyagok exportját.

Bizonyos anyagokat – például az acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert – csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból

- emlékeztetnek a közleményben.

A gazdaság újraindítása érdekében elejét kell venni annak, hogy az építőanyagok kivitele a közellátást veszélyeztetve jelentős mértékben akadályozza, ellehetetlenítse a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fejlesztését.

A bejelentések vizsgálatánál figyelembe kell venni, hogy a tervezett kivitel kockázatot jelent-e a hazai építőipari ellátásbiztonságra.

A kormányrendelet módosításával a bejelentési kötelezettség alól mentesül az elsősorban a bútorgyártásban használt lombos fűrészáru. A piaci szereplők számára elegendő időt biztosít az esetleges exportigények bejelentésére, hogy az annak elmulasztásához kapcsolódó bírság a módosítás hatályba lépését követő tizedik napig nem alkalmazandó.

Az árszínvonal megugrása miatt a családok az otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát kényszerültek építőipari alapanyagokra költeni.

A kormány sokrétű, összehangolt intézkedéssorozattal lép fel a magyar emberek védelme, az életminőségüket javító beruházások megvalósíthatósága érdekében – olvasható az ITM közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában