Járvány

2021.05.12. 06:19

A járvány miatt 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán

A kijárási korlátozásokkal, illetve a boltzárral érintett katásoknak nem kell befizetniük a múlt havi adót, ami szerdáig lett volna esedékes, emellett több mint 30 ezer cég mentesül az ugyancsak 12-én esedékes munkáltatói adó alól. E két kedvezménnyel a kormány 11 milliárd forintot hagy az érintett vállalkozásoknál – közölte Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy márciusban az adókönnyítések 175 ezer ember munkáját védték meg és 155 ezer katást mentesítettek az adófizetési kötelezettség alól.

A kedvezmények áprilisban is változatlanul megillették a kijárási korlátozásokkal érintett vállalkozásokat, ezért az áprilisra vonatkozó, szerdán esedékes kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) fizetése alól nagyjából ugyanannyian mentesülhetnek, így például a fodrászoknak, a kozmetikusoknak, a cipészeknek, a kárpitosoknak, a virágkötőknek, a járművezető-oktatóknak és az órásoknak most nem kell adót fizetniük.

Az adómentesség mintegy hétmilliárd forintot hagy az érintetteknél

– részletezte Tállai András.

A munkáltatói adómentesség áprilisban nemcsak a vendéglátásban, turizmusban és a szabadidős ágazatban tevékenykedőknek járt, hanem azoknak az ágazatoknak is, ahol az üzleteknek április 6-ig zárva kellett tartaniuk – emlékeztetett az államtitkár.

Tállai András elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium számítása szerint

több mint 30 ezer vállalkozásnak nem kell ma befizetnie a 2021 áprilisára vonatkozó munkáltatói adót,

azaz a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, illetve a személyi jellegű kifizetések után a kivát. Az adómentesség azonkívül, hogy a kijárási korlátozásokkal leginkább érintett cégek minden egyes álláshelyének megvédéséhez segítséget nyújtott, több mint négymilliárd forintot hagyott a vállalkozásoknál – összegezte az államtitkár.

Tállai András felidézte azt is, hogy a kedvezmények igénybevétele a lehető legegyszerűbb módon történik: csak be kell jelölni a havi adó- és járulékbevallásukban az erre a célra kialakított mezőket. Az áprilisi időszakra vonatkozó bevallásokat május 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak. A katamentesség igénybevétele még ennél is könnyebb, az áprilisra vonatkozó, szerdán esedékes adót egyszerűen csak nem kell befizetni – jegyezte meg az államtitkár.

A kormány legújabb könnyítésére is kitért Tállai András, mely szerint

májusban is jár a munkáltatói adómentesség és a bértámogatás a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban.

A boltok és egyes szolgáltatások április 7-ei újranyitását követően a kedvezményeket májusban már csak a koronavírus-járványnak leginkább kitett vállalkozások érvényesíthetik – húzta alá az államtitkár.

Kiemelt szerep hárul ezekre az ágazatokra a gazdaság újraindítása során, ezért versenyképességi szempontból is fontos és szükséges a támogatás – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában