Üzemátadó

2021.03.25. 18:33

Új magyar módszer az újrahasznosításra: műanyag hulladékból locsolócső

Az új hulladékfeldolgozási technológiák hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is meg lehessen óvni a környezetet, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Jager Csoport öntözőcső üzemének átadásán csütörtökökön, Nemesvámoson – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Nolato Magyarország Ipari és Kereskedelmi Kft. beruházásbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 11-én. A higiéniai és egészségügyi termékek gyártásával foglalkozó svéd Nolato Kft. bõvíti gyárát Mosonmagyaróváron 7,7 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatást biztosít.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A tájékoztatás szerint a miniszter arra emlékeztetett, hogy

Magyarországon a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során.

Ennek következtében évente nagyjából 10 ezer tonnányi mezőgazdasági fóliahulladék képződik. Eddig nem volt lehetőség ezek begyűjtésére és újrafeldolgozására – tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, a kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a gazdáknál képződő fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához.

Egy új magyar találmánynak köszönhetően pedig évtizedes problémát sikerült megoldani a fólia- és műanyaghulladékok feldolgozásával és újrahasznosításával.

A Jager Csoport szabadalma a fóliahulladékot olyan módon hasznosítja, hogy abból a mezőgazdaságban rendszeresen használt műanyagtermékek készülhessenek.

A tárcavezető hangsúlyozta,

ilyen eszközök gyártására alkalmas technológiákat fejlesztettek ki Nemesvámoson is, ahol most helyezték üzembe a cég locsolótömlő-gyártó gépsorát.

A miniszter szerint ez egy hatalmas lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé. Nemcsak a mezőgazdaságban dolgozók életét, hanem mindannyiunk jövőjét befolyásolja az újrafeldolgozás mértékének növelése.

Az Agrárminisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a hulladékok okozta környezetterhelést a lehető legkisebb szintre lehessen csökkenteni, fűzte hozzá a tárcavezető

– tájékoztatott a szaktárca.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában