Ország-világ

2021.01.24. 13:02

„A fiam megkérdezte, hogy meg fog-e halni” – brutális tünetekkel került intenzívre a koronás Levente

Egyre több gyereknél okoz döbbenetes tüneteket a koronavírus. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe eddig 40 gyerek került a sokszervi gyulladás miatt, 60 százalékuknál nagyon súlyos, életveszélyes volt a betegség.

Forrás: Shutterstock

Sok anyuka számol be arról a közösségi médiában, hogy tünetmentesen átesett a gyereke a koronavíruson, de később okozott problémát a betegség.

„A fiam megkérdezte, hogy meg fog halni?” – intenzívre került a 12 éves Levente, az édesanyja a szeretlekmagyarország.hu-nak mesélte el a történetüket – idézi a Ripost.

A cecei házaspár Csajtai Aliz és férje, még ősszel esett át a koronavíruson, de a fiúk tünetek nélkül megúszta a betegséget. „A gyerek velünk volt, hová tehettük volna? De úgy hallottuk, hogy a gyerekre nem veszélyes” – mondta az édesanya.

Egy hónappal a betegségünk után 40 fokos láza lett a gyereknek és fájt a feje. A szülők először nem gyanakodtak covidra. Mivel az iskolában több gyereknek hasmenése volt, arra gyanakodott az anyuka, hogy azt kapta el Levente.

A lázát azonban nem tudták levinni, ezért csináltak egy gyorstesztet, ami pozitív lett, de az azt követő PCR negatív.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

A kisfiú ezt követően 5 napig volt a székesfehérvári kórházban, a negatív teszt miatt, vakbélgyulladásra gyanakodtak.

Ekkor a kisfiúnak már mindene gyulladásban volt. 376 volt a gyulladás mértékét mutató cpr érték, ami normál esetben 5-10 szokott lenni. Bedagadt a szeme és a nyaka is, kiütéses lett a teste. Az orvosok még ekkor sem tudták, hogy mi okozza a bajt, nem hatott egyik antibiotikum sem.

„Miután figyelmeztető céllal megosztottam a történetünket az interneten, rengeteg anyuka, de fiatal felnőttek is hasonló tünetekről számoltak be„ – mondta el az anyuka, Alíz.

Mint kiderült sokszervi gyulladás (MIS-C) okozta a kisfiú elváltozásait. „A fiam megkérdezte, hogy meg fog halni? Azt mondtam, nem engedem. Akkor kisírtuk magukat együtt és eldöntöttük, hogy erősek leszünk.

Mindenki sírt a családban, csak Levente és én nem. Mi harcoltunk. Azt sem tudom, hogy csináltam végig ép ésszel” – mondta a portálnak a kisfiú édesanyja.

Aztán vérvétel alapján rájöttek, hogy mi a baja a kisfiúnak és rögtön oxigént is kellett neki adni. A keringése is kezdett összeomlani, ezért átvitték az intenzív osztályra.

„Úgy kezdték el a kezelést, hogy ha nem sikerülne javulást elérni 48 óra alatt, felviszik Pestre. Az utolsó pillanatban sikerült megállítani a betegséget. Megcsinálták, nagyon hálás vagyok, hogy megmentették a fiamat”

– részletezte a legnehezebb pillanatokat a szülő.

Rengeteg anyuka számol be hasonló tünetekről az interneten. Nem mindenik gyerek kerül intenzívre szerencsére, de kiütésekről, lázról és gyulladásról többen számolnak be.

Fotó: Shutterstock / illusztráció

A portál arról is beszámolt, hogy eddig 40 gyereket vittek a Heim Pál Gyermekkórházba a covid utáni súlyos szövődményes betegséggel.

“40 betegünk volt eddig, jórészük már meggyógyult és otthon van, de jelenleg is több gyermek van intenzív és belgyógyászati osztályon. 60 százalékukat kezeltük az intenzíven nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel”

– nyilatkozta a szeretlekmagyarorszag.hu-nak Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy az intézet azonnal tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a Magyar Gyermekorvosok Társaságát és a Házi Gyermekorvosok Szövetségét a MIS-C-ről, annak tüneteiről, a szükséges vizsgálatokról és a kezelési módokról.

„A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország minden területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket. Valószínűleg a karácsony környéki megbetegedések eredményét látjuk most”

– ezt már a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója, Fekete Ferenc mondta a portálnak. Szerinte a COVID-19 fertőzésen átesettek 1-2 százalékát érinti a ritka, de súlyos betegség.

Elmondása szerint a tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel jelentkező fertőzés után általában 2-4 héttel jelentkezik a MIS-C. Vezető tünete a több napja tartó magas láz, lehet sebészeti kórképeket utánzó erős hasi fájdalom, hányással vagy hasmenéssel, gyakoriak a bőrtünetek, valamint a kétoldali kötőhártya gyulladás, szemvörösödés.

A labor paraméterek rendkívül súlyos gyulladást igazolnak és a teljes vérképben gyakori akár több komponens alacsonyabb száma. A betegek többségénél jelen van valamilyen szív érintettség, ami jelentkezhet ritmuszavarban vagy szívizomgyulladásban is, mely a szív súlyos működészavarát okozhatja.

Az említett tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Mindkét orvos arra figyelmeztet, hogy gyorsan változhat rossz irányba a gyermek állapota.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában